Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a anunţat startul campaniei împotriva lui Chirtoacă

|versiune pentru tipar||
PSRM / 5 iulie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon a dat startul campaniei “Chişinăul are nevoie de Altceva”, în cadrul căreia vor fi colectate semnături de la cetăţenii care doresc demiterea lui Chirtoacă de la Primărie.

Campania se va desfăşura începînd cu luna iulie şi se mizează pe colectarea a peste o sută de mii de semnături. Chişinăuenii vor fi îndemnaţi să semneze “Pentru Referendum, Pentru Demitere”.

Amintim că astăzi, 5 iulie, a avut loc şedinţa judecătoriei sectorului Centru, în cadrul căreia s-a luat decizia de a refuza înregistrarea grupului de iniţitiativă pentru organizarea referendumului de demitere a primarului de Chişinău. În legătură cu această decizie judecătorească antidemocratică şi sfidătoare, Igor Dodon a decis iniţierea unei campanii de colectare a semnăturilor prin care să demonstreze atît judecătorilor, cît şi Consiliului Municipal Chişinău că orăşenii doresc organizarea unui referendum de demitere a lui Chirtoacă. În general, organizarea unui referendum este un drept inalienabil al cetăţenilor.

În discursul său de lansare a campaniei, Igor Dodon a declarat următoarele: “Fricosul se teme şi de umbra sa, iar Chirtoacă se teme de referendum. Din acest motiv, prin decizie judecătorească s-a refuzat crearea grupului de iniţiativă. Ne dăm seama cine are grijă să-l salveze pe Chirtoacă de la demiterea prin referendum.

Aliaţii politici ai liberalilor le asigură protecţia, pentru ca în schimb să-i utilizeze pe liberali în jocurile şi intrigile de pe dreapta eşichierului politic. Chirtoacă le este comod acestor aliaţi, deoarece le permite organizarea diferitelor scheme de comerţ cu bunurile Chişinăului: pămînturi, clădiri, acţiuni, businessuri etc.

Drept răsplată pentru serviciile oferite de Chirtoacă şi liberali, el este protejat de referendum prin intermediul instanţelor de judecată. Iată de ce de timp de patru luni nouă nu ni s-a permis să pornim procedurile formale de organizare a referendumului de demitere a primarului.

Noi nu cedăm şi luni vom ataca decizia judecăţii în instanţele superioare.

De asemenea, în legătură cu această situaţie sfidătoare, noi lansăm astăzi o campanie alternativă de colectare a semnăturilor.

Sub lozinca «Chişinăul are nevoie de Altceva», membrii grupului de iniţiativă precum şi numeroşi voluntari ai campaniei vor colecta semnături de la chişinăueni, pentru ca mai apoi aceste semnături să fie prezentate judecătorului, să fie prezentate Consiliului Municipal Chişinău, să fie prezentate Groparului General de Chişinău Chirtoacă, ca un argument al faptului că locuitorii Chişinăului sunt nemulţumiţi de situaţia gravă din oraş şi doresc organizarea unui referendum în oraş. Aceste semnături vor fi utile şi mai tîrziu, când vom obţine totuşi de la o instanţă superioară dreptul formal de iniţiere a procedurilor pentru referendum.

Aceasta deci va fi o campanie de presiune socială şi o campanie de revoltă socială. Campania va reflecta revolta locuitorilor oraşului Chişinău faţă de mizeria şi haosul din capitală.

La modul concret, în cadrul campaniei vor fi montate corturi în toate sectoarele oraşului, unde chişinăuenii vor putea semna «Pentru Referendum, Pentru Demitere». De asemenea, echipe de voluntari cu însemnele campaniei vor vizita sute de curţi şi blocuri din Chişinău, unde vor comunica cu cetăţenii şi vor colecta semnături.

În primele zile ale lunii septembrie pachetul cu semnături va fi prezentat ca argument de necesitate a iniţierii unor proceduri concrete de demitere a lui Chirtoacă. Poate pînă atunci consilierii municipali vor înţelege că putem salva Chişinăul de Chirtoacă şi prin vot comun în CMC. Iar din moment ce va fi totuşi înregistrat grupul de iniţiativă, procedurile formale de iniţiere a referendumului care vor urma vor fi mult mai facile.

Vreau să mai anunţ că l-am invitat aici şi pe Groparul General de Chişinău Dorin Chirtoacă, pentru a pune în dezbatere problemele grave cu care se confruntă oraşul astăzi. Este vorba despre drumurile dezastruoase, despre corupţia din Primărie, despre mansardele şi construcţiile ilegale, despre proasta funcţionare a canalelor de evacuare a apei, despre lipsa parcărilor, despre îngunoierea curţilor, despre proasta iluminare a străzilor, despre distrugerea spaţiilor verzi, despre demolarea clădirilor istorice ş.a.m.d.

I-am spus să-şi ia ciubotele şi să vină printre gropi şi băltoace la şedinţa de judecată, ca mai apoi să răspundă în faţa cetăţenilor despre cum a transformat Chişinăul în cel mai urît oraş din lume şi cum a irosit în mod iresponsabil sute de milioane. I-am propus să vină la dezbateri publice. După cum vedeţi, incompetentul n-a venit.

Dar vreau să-i amintesc Groparului General de Chişinău că funia i se strînge în jurul parului şi demiterea lui este inevitabilă. Mai devreme sau mai tîrziu, el va zbura din Primărie, iar Chişinăul va scăpa de mizerie şi iresponsabilitate”.

Reprezentantul grupului de iniţiativă, avocatul Maxim Lebedinschii a anunţat că decizia judecătorească va fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în cel mai scurt timp şi consideră respectiva hotărîre ca fiind ilegală, nemotivată şi nefondată.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii au obţinut lărgirea drepturilor deţinătorilor de patente Curtea de Apel să facă dreptate. Decizia de a nu înregistra grupul de iniţiativă de organizare a referendumului de revocare a Primarului de Chişinău a fost contestată în instanţa superioară