Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Discursul domnului Igor Dodon în susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Leancă

|versiune pentru tipar||
PSRM / 11 decembrie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Guvernul Leancă duce ţara într-o direcţie greşită

Stimaţi colegi deputaţi, stimat public,

Grupul parlamentar al socialiştilor va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă.

În general, există mai multe temeiuri ca Guvernul Leancă să fie demis. Mai întîi de toate să ne amintim, că acest guvern este succesorul direct al Guvernului Filat. Iar Guvernul Filat a fost demis în mod ruşinos, iar prin decizia Curţii Constituţionale a fost declarat că Guvernul Filat a fost unul corupt. Cu părere de rău, mulţi membri ai acelui guvern corupt continuă să exercite funcţia de ministru. Aceasta înseamnă că încă mai suntem conduşi de un guvern corupt. Guvernul Leancă este clona Guvernului Filat, este de aceeaşi proastă calitate.

În al doilea rînd, în cele cîteva luni de guvernare a lui Leancă, statul a rămas fără Banca de Economii, este cedat Aeroportul, e în prag de vînzare Moldtelecomul, se devalorizează grav valuta naţională, cresc preţurile la produse, medicamente şi combustibil, se blochează exporturile în Rusia, este ruinat businessul rural, este distrusă ramura agricolă a ţării, există riscul pierderii definitive a Transnistriei, se produc procese alarmante în Găgăuzia.

Guvernul Leancă a făcut marea eroare de a stabili posturi vamale pe Nistru. Noi ştim că există forţe, şi din interior, şi din exterior, care doresc să submineze procesele de întregire teritorială a Republicii Moldova.

Ştiind cît de sensibile sunt negocierile cu partea Transnistreană, este o prostie să vrei să instalezi postruri vamale pe Nistru. În acest fel, noi cu mîinile noastre consolidăm frontiera anticonstituţională de pe teritoriul de est al ţării.

Din cauza proastei guvernări din ultimii ani, putem pierde nu doar Transnistria, dar putem crea focare de conflict în Găgăuzia, în Bălţi, în alte zone ale ţării.

Dar cea mai mare eroare a Guvernului Leancă este faptul că duce ţara într-o direcţie greşită. El duce ţara spre Uniunea Europeană, fără să fi consultat societatea, fără să fi evaluat riscurile şi consecinţele grave. Noi vedem deja cum din cauza vectorului european pierdem regiunea Transnistreană. Astăzi prioritatea numărul unu a Republicii Moldova trebuie să fie nu integrarea externă, ci integritatea internă.

Parafarea acordului de la Vilnius nu va aduce nimic bun. Republica Moldova nu va deveni membru al Uniunii Europeneni ci măcar în viitorul apropiat. Cred că toţi sunteţi conştienţi de asta. Şi trebuie să ştie acest adevăr toţi cetăţenii. Integrarea în UE este o iluzie. Însă o iluzie care se vinde bine şi le adduce voturi partidelor de dreapta.

Uitaţi-vă la Turcia care este mult mai avansată decît noi şi nu este acceptată. Uitaţi-vă la România şi Bulgaria. Aceste ţări cu mare greu au trecut în UE, iar acum li s-a arătat uşa închisă în spaţiul Shengen. Aşa că noi avem încă ani de zile de şters picioarele la pragul Uniunii Europene şi tot nu vom fi invitaţi înăuntru.

Dar între timp, comerţul liberalizat va inunda ţara cu produse europene care vorelimina de pe piaţă producătorul autohton. Deja importul de vinuri din Occident depăşeşte exportul vinurilor moldoveneşti. Aceeaşi situaţie va fi în privinţa fructelor, legumelor, bunurilor de larg consum.

Noi suntem o ţară agrară, dar suntem inundaţi de produse agricole europene. Aceasta se numeşte piaţă deschisă cu Uniunea Europeană. Am rămas cu salarii şi pensii moldoveneşti, dar cumpărăm produse de origine străină şi la preţuri europene.

În timp ce noi aşteptăm la uşa UE, pierdem bunele relaţii cu ţările din CSI, în special cu Rusia. Vă amintesc, că în Rusia avem cele mai mari exporturi, care niciodată nu vor putea fi redirecţionate în acelaşi volum spre Europa. Din Rusia vin practice toate resursele noastre energetice. În Rusia lucrează majoritatea muncitorilor noştri migranţi şi tot de acolo vin remitenţele — aproape un milliard şi jumătate de dolari anual.

În timp ce Moldova urmează obedient calea integrării europene, la noi se închid şcolile, se lichidează spitalele, se promovează valori anticreştineşti.

Stimaţi colegi deputaţi de la guvernare,

Acum 30 de ani Moldova era o republică roditoare şi cu standarde foarte înalte de viaţă. De cînd mergem spre Europa, am transformat ţara în orfelinat şi în casă de bătrîni.

Trebuie să oprim această bătaie de joc de oameni.

Iată de ce, noi vom vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă şi în aşa fel vom demonstra că o parte considerabilă a clasei politice şi a societăţii nu este de acord cu vectorul abuziv al integrării europene promovat de actuala guvernare.

Ceea ce s-a întâmplat la sammitul de la Vilnius nu este ireversibil. Noi vom demonstra, nu peste multă vreme, că această cale spre UE este foarte şi foarte reversibilă.

Guvernul Leancă şi majoritatea parlamentară sunt promotorii unei iluzii cu consecinţe negative reale pentru ţară. Ei merg pe calea integrării europene fără a consulta poporul prin referendum; ei au parafat un document secret la Vilnius, înainte de a-l prezenta cetăţenilor; ei sacrifică integritatea teritorială a ţării de dragul unei integrări europene iluzorii. Aceste grave erori vor fi, mai devreme sau mai tîrziu, pedepsite.

Chiar dacă moţiunea nu-şi va atinge imediat scopul, cetăţenii trebuie să înţeleagă că există forţe politice de opoziţie care luptă împotriva abuzurilor politice ale guvernării şi vor readuce Moldova pe un făgaş al echilibrului geopolitic.

Guvernul Filat a căzut din cauza corupţiei. Guvernul Leancă va cădea din cauza crizelor economică şi teritorială grave care vor lovi Republica Moldova.

Soluţia pentru Moldova este instaurarea unui Guvern tehnocrat, în baza unui vot consensual, de largă majoritate în Parlament. Avem nevoie de un guvern tehnocrat, independent politic, cu oameni profesionişti şi devotaţi cetăţenilor. Deci, sau un guvern tehnocrat, sau alegeri parlamentare anticipate, care vor aduce la guvernare o altă majoritate, orientată social şi responsabilă politic.

Reformele liberalilor şi democraţilor s-au transformat în haos şi furt. Vectorul lor politic spre UE duce la destrămarea ţării. Însă oamenii vor Altceva, ei vor altă calitate şi altă abordare. Un pas în această direcţie este demiterea actualului guvern compromis.

Sursa: socialistii.md

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova cu privire la Hotărîrea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013 Socialiştii continuă organizarea întrunirilor cu cetăţenii pentru a discuta dezavantajele şi riscurile aderării la Uniunea Europeană