Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii cer formarea unei comisii parlamentare de anchetă a furtului miliardului cu participarea expertilor străini

|versiune pentru tipar||
PSRM / 12 iulie 2016
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Dezvăluirile din ultimul timp referitor la furtul miliardului arată că mai multe instituţii ale statului au fost copărtaşe la acel furt sau au cunoscut despre el însă au tăcut. Acest fapt ne face să ne convingem că instituţiile responsabile sunt dezinteresate în identificarea tuturor celor implicaţi în jaful secolului. Se confirmă constatarea că Republica Moldova e un stat capturat, unde instituţiile sunt supuse nu intereselor publice generale, ci unor clanuri de la putere.

Iată de ce salutăm orice investigaţie din afara ţării a furtului miliardului. Suntem siguri că aceste investigaţii din afara ţării vor scoate la iveală multe lucruri curioase şi relevante despre autorii furtului de miliarde.

Totodată suntem împotriva oricărei sugestii din afară ca recuperarea miliardului furat din sistemul bancar să fie făcută din contul cetăţenilor. A pune recuperarea miliardului pe seama cetăţenilor înseamnă a-i jefui în mod repetat. Iată de ce sperăm că instituţiile internaţionale se vor opune unor asemenea iniţiative din partea guvernării pe care au susţinut-o toţi aceşti ani. E timpul ca susţinerea occidentalilor să fie în favoarea cetăţenilor, nu a oligarhilor şi a hoţilor de la guvernare.

Pornind de la toate aceste realităţi, noi, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, solicităm crearea unei comisii speciale parlamentare de anchetă a furtului miliardului. Această comisie trebuie să aibă acces la documentele care vizează acest caz, să audieze şefii instituţiilor abilitate, să informeze corect şi obiectiv opinia public privind făptaşii care au comis jaful secolului.

Sperăm că această iniţiativă a Partidului Socialiştilor va fi sprijinită în Parlament de fracţiunile interesate de dezvăluirea circumstanţelor furtului miliardului. Sperăm că iniţiativa în cauză va fi susţinută şi de reprezentanţii corpului diplomatic, precum şi de toate instituţiile străine interesate să identifice schemele şi persoanele implicate în acest furt de proporţii, mai ales că au fost deturnate şi fonduri occidentale destinate dezvoltării ţării.

UE şi SUA au susţinut ani de zile această guvernare coruptă şi hoaţă, acum UE şi SUA au posibilitatea să acorde suport pentru identificarea şi pedepsirea prin metodele lor a celor implicaţi direct sau indirect în furtul miliardului.

La rîndul nostru, noi, Partidul Socialiştilor, vă asigurăm că niciunul dintre făptaşi nu va reuşi să evite pedeapsa, nimeni nu va fugi de răspunderea penală. Pentru aceasta este necesar ca clasa politica care conduce acum tara sa fie demisa si puterea în ţară sa fie schimbata. Acest lucru este posibila doar prin alegeri parlamentare anticipate, iar alegerile prezidentiale, care trebuie sa fie cistigate de opozitie, reprezinta prima etapa in eliberarea statului din captivitate.

Sursa: socialistii.md

Fracţiunea parlamentară a PSRM a înregistrat o moţiune simplă contra viceprim-ministrului pe probleme sociale, Gheorghe Brega Fracţiunea parlamentară a PSRM a înregistrat o moţiune simplă asupra activităţii Ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al RM, Vasile Bîtca