Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii l-au comemorat pe Domnitorul Ştefan cel Mare

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 iulie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 2 iulie, deputaţii, consilierii municipali, activiştii partidului Socialiştilor şi “Gărzii Tinere”, conduşi de preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, în memoria a 513 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului.

Tot astăzi, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi-a prezentat iniţiativa privind declararea anului 2018 drept Anul Ştefan cel Mare şi Sfînt, Domnitor al Moldovei.

“Ştefan cel Mare, Domnitor al Moldovei între 1457 şi 1504, a fost una dintre cele mai remarcabile personalităţi din istoria statului moldovenesc. El a fost cel care a luptat aprig pentru statalitatea Moldovei, s-a opus vehement tuturor provocărilor cu caracter intern şi extern, care erau îndreptate împotriva poporului şi a statului moldovenesc. A fost un mare apărător al creştinătăţii. Prin chipul lui Ştefan cel Mare, poporul nostru a obţinut recunoaştere şi respect.

Moldova are trecut glorios, are şi viitor demn”, a declarat Igor Dodon.

Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504. El este considerat o personalitate marcantă a istoriei, înzestrată cu mari calităţi de om de stat, diplomat şi conducător militar. Aceste calităţi i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervenţiile militare ale statelor vecine fie de încercări, din interior sau sprijinite din exteriorul ţării, de îndepărtare a sa de la domnie. În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică şi linişte socială.

Ştefan cel Mare a decedat pe data de 2 iulie 1504 şi a fost înmormântat la mănăstirea construită tot de el, Putna, care astăzi se află în România.

Sursa: psrm.md

Partidul Socialiştilor a marcat 20 de ani de la fondare Preţedintele Republicii Moldova, Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor