Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia Comitetului Executiv Politic al PSRM

|versiune pentru tipar||
PSRM / 5 septembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 5 septembrie 2017, a avut loc şedinţa Comitetului Executiv Politic al PSRM. Comitetul Executiv Politic al PSRM afirmă că situaţia socio-economică din ţară continuă să se deterioreze în mod semnificativ.

În loc să soluţioneze problemele cotidiene ale poporului moldovenesc, majoritatea parlamentară şi guvernul continuă în mod deliberat, şi intenţionat să tensioneze situaţia politică din ţară. Suntem siguri că acest lucru se întâmplă, inclusiv, la cererea curatorilor occidentali ai Partidului Democrat, a tuturor sateliţilor săi şi a sectorului neguvernamental aflat sub controlul acestuia, analiştii păpuşe şi pseudo-experţii.

Comitetul Executiv Politic al PSRM menţionează că procesul distructiv de lichidare a şcolilor şi distrugere a educaţiei de stat continuă pe fondul unei reduceri masive a locurilor bugetare în universităţi şi alte instituţii de învăţământ. Reforma iniţiată în medicină agravează în continuare situaţia prin accesul la îngrijiri medicale şi medicamente. Sistemul de protecţie socială acoperă o populaţie tot mai mică din ţara noastră. Tinerii continuă să plece activ în străinătate. Pensionarii şi păturile social vulnerabile ale populaţiei se află într-o stare de sărăcie totală.

Zilnic creşte numărul persoanelor care nu-şi pot permite strictul necesar — plata serviciilor comunale, achiziţionarea de produse alimentare şi medicamente de bază. Numărul persoanelor care se află sub pragul sărăciei este în continuă creştere — astăzi numărul lor este de peste un milion de persoane. După trei ani de punere în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, poporul moldovean a devenit mult mai sărac, iar genocidul social continuă.

În contextul lipsei unor rezultate minime în economie şi în sectorul social, guvernul şi majoritatea parlamentară organizează din ce în ce mai des provocări politice. În primul rând, se referă la demersurile către principalul partener strategic al Republicii Moldova — Federaţia Rusă.

Toate acestea se întâmplă în situaţia în care relaţiile dintre ţările noastre s-au normalizat, datorită eforturilor depuse de către preşedintele ţării. În primul rând, reluarea exportului de produse moldoveneşti pe piaţa rusă în volum mare, soluţionarea problemelor migraţionale a sute de mii de concetăţeni. Anume transferurile reprezintă aproximativ jumătate din banii proveniţi din străinătate, astfel încât familiile rămase pot supravieţui.

Expulzarea diplomaţilor ruşi, interdicţiile de intrare pentru jurnalişti şi oficiali, numirea co-preşedintelui Comisiei interguvernamentale moldo-ruse drept persoană non-grată şi blocarea activităţii comisiei, refuzul de a participa la activitatea structurilor CSI, încercările de a interzice canalele de televiziune ruseşti, acţiunile provocatoare împotriva Transnistriei, pe fondul încercărilor de reglementare, retorica agresivă cu privire la canalele TV controlate de Rusia, flirtul demonstrativ cu NATO — toate acestea nu sunt altceva decât o încercare de a întrerupe complet relaţiile cu Rusia, de a provoca măsuri de represalii, care nu îi vor afecta pe Plahotniuc sau Partidul Democrat, ci va avea de suferit poporul moldovenesc, agenţii economici şi ţara în ansamblu.

Comitetul Executiv Politic al PSRM afirmă că, timp de trei ani de punere în aplicare a Acordului de Asociere, temerile noastre, cu privire la consecinţele semnării acestui document fără consultare cu poporul, au fost justificate. Am avertizat în repetate rânduri despre toate acestea, începând cu protestele în stradă şi finisând cu Bruxelles.

Comitetul Executiv Politic al PSRM declară că partidul îşi menţine angajamentul faţă de necesitatea anulării în regim de urgenţă a Acordului de Asociere cu UE, vom insista şi vom depune toate eforturile pentru a realiza acest lucru. Aceasta este sarcina noastră politică şi angajamentul faţă de alegători. Credem că astăzi, Integrarea Euroasiatică este singura soluţie pentru dezvoltarea socio-economică a Moldovei.

Comitetul Executiv Politic al PSRM declară că toţi cei care sunt implicaţi în furtul miliardului, în genocidul social al populaţiei şi în colapsul economic al ţării, în încercările de destabilizare, trebuie să răspundă cu toată gravitatea legii şi să suporte pedeapsa cea mai severă. Aceste infracţiuni nu au termen de prescripţie.

Partidul Socialiştilor sprijină pe deplin politica preşedintelui, Igor Dodon de a relua parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă, de a avea relaţii reciproc avantajoase cu Occidentul, de a consolida statalitatea, de a îmbunătăţi situaţia socială şi economică din ţară. Încercările de a bloca acţiunile preşedintelui ales de popor în direcţia de dezvoltare a ţării sunt inacceptabile.

PSRM îndeamnă toţi susţinătorii statalităţii Republicii Moldova să îşi unească forţele pentru a se opune actualei guvernări. Îndemnăm concetăţenii noştri să fie pregătiţi pentru acţiuni de protest pe scară largă, inclusiv convocarea Marii Adunări Naţionale.

Sursa: psrm.md

Pe 24 septembrie socialiştii vor ieşi la proteste în masă Referendumul pentru revocarea primarului de Chi?in?u va avea loc pe 19 noiembrie