Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePCRM

Miting de protest organizat de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 1 mai 2010
Miting de protest organizat de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

De 1 mai, Ziua Internaţională a Muncii, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a desfăşurat un marş pe principalele străzi ale Chişinăului şi un miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale împotriva actualei guvernări liberal-democrate. La eveniment au participat peste 10 mii de protestatari din toate raioanele ţării fiind prezenţi şi cei mai importanţi membri ai Partidului Comuniştilor în frunte cu Vladimir Voronin, numele căruia a fost scandat în repetate rânduri de participanţii la miting. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de politicile implementate de Alianţa pentru Integrare Europeană, protestînd împotriva majorărilor tarifelor la servicii şi îngheţării salariilor, scandând lozinci care cereau demisia Guvernului Filat.

De asemenea, manifestanţii s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că locul desfăşurării acţiunii a fost înconjurat de un gard de protecţie încercînd să-l dărâme. Vorbitorii au îndemnat manifestanţii să nu atingă şi să nu distrugă gardul din jurul Pieţei, lăsîndu-l ca “simbol al ruşinii lui Filat şi Catan”.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a salutat mulţimea de la tribună şi a calificat situaţia pe care a creat-o guvernarea actuală din Moldova drept un “coşmar”, “batjocură şi umilire a propriului popor”. El a spus că guvernarea poate extinde gardurile, pentru a-i băga pe toţi în împrejmuire. “Acestea şi sînt principalele valori ale guvernării actuale. Pentru altceva nu mai este capabilă”, a menţionat Voronin. El a îndemnat simpatizanţii PCRM la solidaritate şi unitate, amintind ce au făcut oponenţii comuniştilor în aprilie 2009. “La 7 aprilie ei au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia. Acum au îngrădit Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nu tot cu aceasta au început naziştii din Germania?”, se întreaba Voronin, îndemnînd manifestanţii să fie vigilenţi.

Participanţii la protest scandau lozincile: “Trăiăscă 1 Mai!”, “Trăiască Partidul Comuniştilor!”, “Trăiască Moldova liberă!”.