Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

Lansarea Partidului Liberal Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 octombrie 2007
Lansarea Partidului Liberal Democrat din Moldova

La 8 octombrie 2007, a fost lansat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acesta se doreşte a fi o formaţiune de opoziţie faţă de actualul partid de guvernămînt — PCRM şi faţă de “acoliţii” acesteia. Vladimir Filat, liderul grupului de iniţiativă, a explicat necesitatea apariţiei PLDM prin absenteismul masiv al cetăţenilor la actul electoral şi numărul mare al indecişilor, fapt care arată că există pături sociale largi care nu se regăsesc în partidele politice existente.

Principalul scop al PLDM este renaşterea Republicii Moldova prin crearea unei societăţi moderne şi prospere, libere şi solidare, în care fiecare cetăţean al ţării sa fie demn de locul Moldovei în lume.

PLDM se va poziţiona pe centru-dreapta eşichierului politic la intersecţia dintre liberalism şi social-democraţie.

Valorile fundamentale pe care se întemeiază formaţiunea sînt valorile democraţiei, libertăţii, respectului reciproc şi solidarităţii. PLDM pledează pentru un stat de drept, economie de piaţă funcţională, liberă concurenţă, drepturi şi libertăţi ale cetăţeanului protejate, solidaritate socială şi toleranţă.

Formaţiunea doreşte să făurească o societate în care independenţa justiţiei, inviolabilitatea proprietăţii şi securitatea afacerilor, libertatea mass-media, drepturile omului şi respectul pentru cetăţean să fie asigurate. PLDM optează pentru integrarea Moldovei în structurile europene şi euro-atlantice.

În obiectivele formulate de grupul de iniţiativă se mai numără restabilirea normelor constituţionale în raport cu republica parlamentară, desfăşurarea unui referendum privind problema transnistreană, asigurarea separaţiei puterii în stat, introducerea votului uninominal etc.

PLDM pretinde că reprezintă expresia voinţei politice a noilor generaţii, care înţeleg politica ca pe o manifestare a responsabilităţii şi un mod eficient de a lucra în serviciul ţării şi al cetăţeanului.

Printre membrii grupului de iniţiativă se numără Alexandru Tănase, Mihai Godea, Iulian Fruntaşu, Angela Braşoveanu, Andrei Malaşevschi, Valeriu Streleţ, Veaceslav Negruţa etc. Congresul de constituire a PLDM este programat pentru luna decembrie 2007. Grupul de iniţiativă urmează să înregistreze PLDM la Ministerul Justiţiei.