Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePRM

Lansarea Partidului Regiunilor din Moldova

|versiune pentru tipar||
PRM / 21 decembrie 2011 | 
În Republica Moldova s-a lansat oficial Partidul Regiunilor

Pe 21 decembrie 2011, la Chişinău a fost prezentată oficial platforma politică a Partidului Regiunilor din Moldova (PR). În cadrul evenimentului, liderul partidului, başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal, a declarat că noua formaţiune are drept obiectiv consolidarea statalităţii moldoveneşti, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea economiei şi sporirea bunăstării oamenilor.

Prim-vicepreşedintele PR, Nicolae Glavan a declarat că formaţiunea “pledează pentru oferirea statutului de a două limbă de stat pentru limba rusă. Considerăm că acest pas va reflecta nu doar interesele unui număr considerabil de cetăţeni, dar şi va contribui la consolidarea societăţii şi la reintegrarea ţării. Moldova are nevoie de o istorie nouă. PRM consideră drept umilitor faptul că în şcolile din Moldova se predă istoria poporului din ţara vecină”, a remarcat el.

Totodată, preşedintele comunităţii bulgare din Moldova, Fiodor Sabii, a spus că “PR se pronunţă pentru dezvoltarea modelului parlamentar de administrare de stat în Moldova cu împuterniciri extinse pentru Guvern. PRM consideră că preşedintele trebuie ales prin votul direct al populaţiei. Partidul pledează şi pentru reforma sistemului electoral, pentru ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe listele de partid, iar 51 — după circumscripţii uninominale”.

Şeful organizaţiei teritoriale a PRM din Găgăuzia, Valeriu Ianioglo, a subliniat că formaţiunea pledează împotriva “aderării ţării la blocuri militar-politice şi consideră că trebuie păstrat principiul neutralităţii”, precizînd că “reintegrarea ţării este posibilă prin federalizare”.

Vicepreşedintele PRM, Vladislav Rusu, a afirmat că partidul va insista pe implementarea principiilor europene de democraţie şi pe obţinerea regimului liberalizat de vize cu ţările europene, fără a adera la Uniunea Europeană.

Partidul Regiunilor este reprezentat în 19 raioane şi numără circa 4500 de membri.