Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSM

Partidul Socialist din Moldova sprijină “Memorandumul Kozak”

|versiune pentru tipar||
PSM / 13 decembrie 2003

La începutul lunii decembrie 2003, Partidul Socialist din Moldova (PSM) a lansat o declaraţie în care îşi exprimă regretul în legătură cu renunţarea Preşedintelui Vladimir Voronin de a semna Memorandumul cu privire la principiile de bază ale structurii statului unificat elaborat de către Federaţia Rusă. PSM arată în această declaraţie că susţine Memorandumul prezentat de partea rusă, considerîndu-l, deocamdată, singurul document care furnizează contextul necesar elaborării “proiectului Constituţiei Republicii Federative Moldova” şi care ar asigura premisele reintegrării ţării şi soluţionării rapide pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

PSM consideră că decizia Preşedintelui Voronin de a respinge acest Memorandum este nejustificată, întrucît acesta ar fi putut propune amendarea textului documentului menţionat. De asemenea, PSM se pronunţă împotriva transformării actualei formule a forţelor de menţinere a păcii, precum şi împotriva modificării actualului format pentagonal de negocieri.

În cele din urmă, PSM cheamă OSCE-ul să sprijine Memorandumul propus de Federaţia Rusă şi cere Preşedintelui Vladimir Voronin să semneze acest document, cu propunerile sale de rigoare, înaintîndu-l Parlamentului pentru ratificare.