Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSRM

PSRM — la 5 ani de activitate

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 iulie 2002

La 2 iulie 2002 a avut loc conferinţa de presă consacrată aniversării a V-a de la înfiinţarea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

Alocuţiunea de deschidere a fost ţinută de către Veronica Abramciuc, copreşedinte al PSRM, care a şi moderat lucrările conferinţei. Ea realizat o prezentare a PSRM, evidenţiind principalele caracteristici, a evaluat activitatea acestui partid şi a trasat principalele obiective ale lui.

Eduard Smirnov, cel de-al doilea copreşedinte al PSRM, a apreciat că actuala guvernare comunistă aplică o tactică greşită în vederea soluţionării conflictului transnistrean. El a declarat că în procesul de depăşire a crizei transnistrene nu trebuie să se pună accent pe elaborarea unui document ce ar reflecta foarte clar statutul acestei regiuni, ci să se meargă pe “calea paşilor mărunţi”, adică să se întreprindă măsuri concrete care ar duce treptat la apropierea dintre cele două maluri. Printre aceste măsuri s-ar putea realiza crearea unui spaţiu informaţional, vamal şi chiar economic unic.

La conferinţă au mai luat cuvînt Stepan Topal şi Boris Novac, reprezentanţi ai PSRM din UTA Găgăuz-Yeri, care şi-au exprimat punctele lor de vedere în legătură cu situaţia de conflict din această regiune autonomă.

Boris Novac a menţionat că cauza neînţelegerilor dintre Comrat şi Chişinău este de ordin economic, concretizînd că regiunea autonomă contribuie la bugetul de stat mai mult decît primeşte la distribuirea bugetului, şi a apreciat că referendumul desfăşurat recent în UTA Găgăuz-Yeri a purtat un caracter ilegal.

Conferinţa a fost încheiată de către Valentin Krîlov, Secretarul responsabil al PSRM care a evidenţiat relevanţa doctrinei socialismului democratic pentru Republica Moldova.