Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSRM

Congresul XIII al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 29 noiembrie 2015 | 
Congresul XIII al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Pe 29 noiembrie 2015, la Chişinău şi-a ţinut lucrările Congresul XIII al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). Sarcina principală a congresului a fost alegerea conducerii partidului şi adoptarea rezoluţiilor privind situaţia politică şi social-economică din Moldova.

Delegaţii la congres, l-au reales unanim pe Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

În discursul său, Igor Dodon a declarat că încă din 2011 a promis că PSRM va deveni o forţă politică importantă, atunci, însă, acele cuvinte au fost tratate cu neîncredere, iar astăzi toată lumea vede şi înţelege că formaţiunea a devenit cea mai puternică forţă politică din Republica Moldova. Potrivit lui, acest fapt este rezultatul unei munci asidue de pe parcursul a patru ani. Igor Dodon a reiterat că guvernarea actuală trebuie schimbată cu orice preţ şi cât se poate de repede, pe motiv că ţara se află în pragul falimentului economic şi statal. Potrivit lui, în perioada următoare partidul se va afla în pregătire intensivă pentru alegerile parlamentare anticipate şi există o probabilitate foarte mare că acestea să aibă loc în prima jumătate a anului 2016.

În cadrul congresului a fost adoptat un Program al PSRM de dezvoltare durabilă şi stabilă a Moldovei, care conţine zece paşi în vederea făuririi unui stat puternic. Printre paşii enumeraţi în program se menţionează “Moldova fără oligarhi şi corupţie”, “Moldova — stat neutru”, “Moldova — lider după ritmul de dezvoltare”, “Integrarea Euroasiatică — garant al dezvoltării ţării şi soluţionării problemelor sociale”, “Moldova — ţară cu un sistem de ocrotire al sănătăţii performant şi accesibil”, “Moldoveni din toate ţările, uniţi-vă!”, etc.

Potrivit organizatorilor, la congres au participat circa 2000 de delegaţi şi invitaţi din toată republica, reprezentanţi ai partidelor politice din mai multe state, inclusiv din Federaţia Rusă, Ucraina, Germania şi România.