Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia liderului Blocului Electoral “Moldova Democrată” Serafim URECHEAN

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSL / 10 iunie 2004
Blocul Electoral “Moldova Democrată” îşi exprimă îngrijorarea pentru maniera în care autorităţile statului continuă să-şi intimideze oponenţii politici prin încălcarea drepturilor democratice fixate în Constituţia Republicii Moldova şi aflate sub protecţia normelor democratice internaţionale, inclusiv dreptul la libera întrunire, la libera asociere, la libera exprimare. Îngrijorarea este cu atât mai serioasă cu cât puterea actuală continuă în acelaşi timp să insiste în lansarea mesajelor de aderare la valorile europene, iar această mimare se răsfrânge extrem de negativ asupra perspectivelor reale ale ţării noastre de a se integra cu adevărat în familia europeană şi a-şi asigura, respectiv, o viaţă în condiţii civilizate.

Luni, 7 iunie 2004, primarul oraşului Floreşti, Iurie Ţap, activist al Blocului “Moldova Democrată”, a fost vizitat în oficiul său de către şeful adjunct al Direcţiei Securitate Publică a Ministerului Afacerilor Interne Dumitru Rusu, pentru a-l supune unui tir de întrebări privind o întrunire desfăşurată în mod legal în ajun la Centrul orăşenesc de creaţie din localitate, la care am participat în calitate de lider al Blocului. Înaltul oficial s-a interesat în mod special, dacă întrunirea şi mesajele lansate au avut caracter electoral, câţi participanţii au fost, erau ei sau nu alegători, în ce mod au fost invitaţi etc. Acţiunea este una în exclusivitate de intimidare poliţienească făţişă, pentru că demnitarul cu epoleţi de la Chişinău cunoştea foarte bine şi fără răspunsurile primarului de Floreşti că la întrunirea de duminică au participat în jur de 150 de reprezentanţi ai partidelor componente ale Blocului “Moldova Democrată”, la care, împreună cu liderii Blocului, au fost puse în discuţie chestiuni de organizare internă. Este vorba de continuarea unei intimidări politice serioase şi coordonate o dată ce la însăşi întrunirea în cauză a asistat, neinvitat, nesolicitând permisiunea şi neargumentându-şi prezenţa la o activitate de ordin intern, reprezentantul Comisariatului raional Floreşti de poliţie, maior Mihail Revenco, care a utilizat pentru filmări, în aceleaşi scopuri de intimidare şi agresiune psihologică o cameră de luat vederi. Luând în vedere caracterul coordonat şi eşalonat al acestor acţiuni, persoanele şi instituţiile implicate în ele, precum şi tentativele de intimidare a participanţilor la întrunirea în cauză pe alte căi, suntem în drept să afirmăm că avem de a face cu o provocare serioasă inspirată de puterea centrală a ţării cu scopul de a exercita presiuni asupra oponenţilor politici şi asupra liderului Blocului “Moldova Democrată” în particular prin utilizarea organelor statale de forţă şi a resurselor administrative publice. Este o dovadă clară a incapacităţii regimului de guvernământ de a acţiona în condiţii de pluripartitism, de a respecta şi a proteja valorile democraţiei europene, care garantează dreptul cetăţenilor la asociere şi întruniri libere, fără îngrădiri şi control poliţienesc. Este încă o dovadă că puterea actuală mimează şi trişează în chestiunea aderării la valorile democraţiei europene, prejudiciile enorme urmând să le suporte populaţia ţării noastre.

Serviciul de presă al BMD
Declaraţia liderului politic al Blocului “Moldova Democrată”, Serafim Urechean, în legătură cu încălcările flagrante ale principiilor asocierii libere şi dreptul de organizare în sindicate Declaraţia Blocului “Moldova Democrată”