Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSL / 21 iunie 2004
Blocul “Moldova Democrată” este nedumerit şi îngrijorat de atitudinea pasivă a conducerii de vîrf a ţării, care ignorează ameninţările armate contra Georgiei, lansate de separatiştii transnistreni.

Intenţia liderilor de la Tiraspol de a se implica militar în diferendul din Osetia de Sud contra autorităţilor constituţionale ale Georgiei arată cum funcţionează centrele şi reţelele de alimentare a conflictelor interne. Mişcările separatiste se sprijină reciproc pentru a se automenţine artificial şi forţat. Solidarizarea transfrontalieră împotriva păcii, democraţiei şi a constituţionalităţii se înscrie în conceptul noilor ameninţări globale, alături de terorism, traficuri ilegale şi altele.

Ameninţările provenite de pe teritoriul Moldovei la adresa Georgiei, valabile şi în raport cu alte ţări, trebuie să fie barate urgent şi eficient. Planul unor asemenea măsuri trebuie să preocupe autorităţile de la Chişinău.

În lipsa poziţiei oficiale a ţării noastre, Blocul “Moldova Democrată” solicită părţilor responsabile de evoluţiile interne şi regionale să acţioneze pentru a preveni proliferarea armelor şi secesionismului din Transnistria.

Sîntem convinşi că populaţia Moldovei de pe malul stîng al Nistrului, ca şi de pe cel drept, este împotriva vărsării de sînge între osetini şi georgieni. Cerem regimului de la Tiraspol să renunţe la iniţiativele sale agresive şi destabilizatoare pentru securitatea regională.

Situaţia creată confirmă necesitatea de a elimina cît mai urgent din raioanele de est prezenţa militară rusă, care de la un timp a devenit inaccesibilă monitoringului OSCE. Ea poate deveni din nou o sursă a înarmării separatiştilor din Moldova, Georgia şi chiar din Rusia. Afirmăm şi cu această ocazie poziţia noastră, conform căreia autorităţile de la Moscova trebuie să urgenteze îndeplinirea deciziilor OSCE de la Istanbul şi Porto. Rusia deţine cele mai multe pîrghii de influenţă pentru a bloca scoaterea ilicită a armelor din regiune şi a garanta accesul misiunilor internaţionale de monitorizare la bazele din Transnistria.

În acelaşi context, rugăm autorităţile de la Kiev să întărească controlul la frontiera cu Moldova pe segmentul zonei separatiste din stînga Nistrului, chiar dacă lipsesc progresele în colaborarea respectivă cu autorităţile de la Chişinău.

Facem apel către Rusia, Ucraina, OSCE şi ţările NATO, reunite la Istanbul, să prevină prin eforturi comune proliferarea armelor din Transnistria.

Blocul “Moldova Democrată” consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să pună buna imagine şi interesele ţării mai presus de propriile slăbiciuni şi interese, să propună un plan de acţiuni pentru a asigura neutralitatea reală a ţării.

Consiliul Coordonator Naţional al BMD
Declaraţia liderului Blocului Electoral “Moldova Democrată” Serafim URECHEAN Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”