Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie în legătură cu verdictul Curţii Europene pentru Drepturile Omului în cazul “Ilaşcu şi alţii contra Moldovei şi Rusiei”

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSL / 12 iulie 2004
În numele Blocului “Moldova Democrată” (BMD) apreciez decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului în procesul “Ilaşcu şi alţii contra Moldovei şi Rusiei” ca pe o expresie a justiţiei europene, care crează baze noi pentru reglementarea diferendului de pe Nistru şi impune eliberarea imediată a deţinuţilor politici din închisorile regimului separatist.

Fiind aplicat cu bună credinţă de către părţile vizate, verdictul Marii Camere a Curţii de la Strasbourg poate accelera asimilarea valorilor europene, atît în ceea ce priveşte drepturile omului, cît şi în ceea ce priveşte raporturile dintre state. Faptul că au pierdut procesul este, într-un anumit context, o oportunitate pentru Moldova şi Rusia, dacă ele vor demonstra adevărată vocaţie europeană şi interes în eliminarea conflictelor separatiste.

Blocul “Moldova Democrată” constată reacţia inadecvată a conducerii de la Chişinău, care îşi îndreptăţeşte lipsa de poziţie prin aşteptarea poştei diplomatice de la Strasbourg. Ministrul de Externe al Republicii Moldova promite studierea deciziei CEDO de către guvernarea comunistă. Să vedem dacă, pînă la urmă, aceasta va demonstra curaj şi va aplica cu demnitate dispoziţiile Curţii. Societatea cere realizări concrete în reglementarea conflictului transnistrean, aşteaptă eliberarea deţinuţilor politici. Nu mai este suficientă demonstrarea “supărarii” la vîrf şi demiterea în lanţ a miniştrilor. Se vede deja, că funcţionarii noi sînt incapabili să ajute vechiul regim şi să salveze politicile lui inconsecvente.

Deşi a calificat drept “eronată şi politizată” decizia Curţii Europene, Ministerul de Externe de la Moscova a confirmat că Rusia o va onora. În virtutea misiunii, diplomaţii ruşi apără imaginea ţării lor. Dar, ministrul Lavrov deja a acceptat obligaţiunile Rusiei. Din păcate, omologul lui de la Chişinău, ministrul Stratan, apare mult mai confuz.

Blocul “Moldova Democrată” consideră că decizia Curţii de la Strasbourg va conta enorm pentru optimizarea procesului de negocieri în problema conflictului de pe Nistru, pentru atragerea sprijinului internaţional în soluţionarea conflictului transnistrean şi, cel mai important, pentru reintegrarea teritorială a Moldovei.

Blocul “Moldova Democrată” speră că autorităţile se vor preocupa imediat de eliberarea lui Andrei Ivanţoc şi a lui Tudor Petrov-Popa. Aceşti oameni trebuie să simtă cît mai degrabă gustul libertăţii şi triumful adevărului. Recenta decizie a CEDO este un semn al speranţei pentru toţi cei care suportă în ţara noastră consecinţele dictatului politic asupra sistemului judiciar, atît în stînga, cît şi în dreapta Nistrului.

Serafim URECHEAN, Preşedinte al Blocului “Moldova Democrată”

/Democraţia, Anul IV, Nr. 24 (124), Marţi, 13 iulie 2004/
Guvernarea comunistă creează pericole serioase pentru procesele democratice din societatea moldovenească Scrisoare deschisă liderului PPCD şi proprietarului ziarului FLUX, dlui Iu. Roşca