Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Discurs al Preşedintelui Blocului “Moldova Democrată” la mitingul consacrat apărării democraţiei şi drepturilor omului

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSLPEMAVE (astăzi PVE) / 28 noiembrie 2004
Dragi prieteni!
Susţinători ai “Moldovei Democrate”!

Mă bucur să vă salut la această acţiune a Blocului “Moldova Democrată”. Mitingul de astăzi deschide un nou capitol în lupta noastră pentru democraţie, drepturi şi viitor. Suntem împreună! Şi sunt în faţa dumneavoastră, ca să spunem actualei guvernări — “teroarea roşie” nu va trece încă o dată peste Moldova!

Noi, toţi cei prezenţi aici, considerăm că viitorul înseamnă democraţie şi bunăstare. Afirm cu toată certitudinea, că acest viitor este pus în pericol. Republica Moldova este în pericol! Este pusă în pericol, pentru că a scăpat la guvernare un partid, care aparţine trecutului. Cu acest partid poporul nostru e lipsit de viitor!

Evenimentele din ultimul timp demonstrează, că am devenit o insulă a totalitarismului în Europa democratică. Tot mai multe ţări aderă la comunitatea europeană. Şi numai în Moldova, prin efortul comuniştilor, cetăţenii sunt aruncaţi în trecut. Din cauza actualei guvernări, ne îndepărtăm de viitorul, pe care şi-l doreşte republica noastră — viitorul european.

Partidul comuniştilor a s-a arătat incapabil să guverneze. El a înşelat aşteptările cetăţenilor. Comuniştii au fost incapabili să oprească exodul oamenilor peste hotare. Nici nu au dorit! Ei au făcut business din această tragedie a naţiunii noastre: exportă moldoveni şi importă mărfuri.

Din aceasta le creşte lor PIB-ul. Actualii guvernanţi au fost incapabili să protejeze producătorul autohton şi să deschidă suficiente locuri de muncă. Sunt realităţi pe care le cunoaşte şi le simte zi de zi fiecare din noi.

Actuala putere s-a ocupat, în schimb, de spălarea propriei imagini. A monopolizat tot ce este spirit, gîndire şi activitate în această ţară: focul sacru de la Ierusalim, Mănăstirea Căpriana, Radioteleviziunea Naţională, tractoarele belaruse şi Şcodele cehoslovace, investiţiile străine, justiţia, istoria şi limba. Şi chiar pe Ştefan cel Mare şi Sfînt l-au înscris în partid !

În aceşti patru ani de la urmă au lipsit cu desăvârşire orice politici, orientate spre viitor. Partidul de guvernământ a demonstrat incompetenţă pe toate segmentele: economic, politic, social, cultural, relaţii externe.

Conducătorii ţării au umplut societatea de intoleranţă şi au scindat-o. În rest: incompetenţă în soluţionarea problemelor sociale şi economice, ce frământă oamenii; oprimare în domeniul business-ului; divizare în cultură, în istorie, în societatea civilă; concedierea specialiştilor calificaţi, cu merite recunoscute, care au condus cu succes instituţii şi întreprinderi importante, teatre, universităţi, şcoli, instituţii medicale; intoleranţă faţă de opoziţia politică.

Persecutarea opoziţiei a depăşit orice limite în ultimul timp, cînd Puterea s-a convins de apariţia unei forţe capabile s-o învingă la următoarele alegeri. Guvernanţii s-au speriat de unificarea celor mai reprezentative formaţiuni democratice într-un singur Bloc. Blocul “Moldova Democrată” a devenit principala forţă de opoziţie şi, evident, principala ţintă a răfuielilor.

Numai în ultimul timp, într-o scurtă perioadă, am fixat circa 100 de cazuri de persecutare a membrilor şi simpatizanţilor noştri. Peste 30 de persoane sunt arestate, reţinute, urmărite pe cale penală şi civilă, pe baza unor dosare inventate. Alţi peste 30 de conducători ai diverselor instituţii au fost eliberaţi din funcţii pe motive politice, sau sunt constrânşi să demisioneze. “Teroarea roşie” a cuprins întreaga republică. Şi, mai ales, raioanele Floreşti, Rezina, Soroca, Comrat, Ceadîr-Lunga, Basarabeasca, Hînceşti, Orhei, Taraclia, Ocniţa, Sîngerei, municipiul Chişinău. Ea se extinde şi în satele Moldovei.

Şi eu înţeleg, de ce!.. Pentru că Blocul “Moldova Democrată” este astăzi singura forţă politică, capabilă să aducă schimbarea reală, să preia guvernarea ţării, să-i ofere şansa de a scăpa de mizeria actuală.

Noi am răspuns aşteptărilor populaţiei disperate, dar şi dispersate. Am îndreptăţit speranţele celor, care se gândesc la viitor. Blocul “Moldova Democrată” se află în continuă ascensiune. La el aderă noi formaţiuni politice. Astfel, am demonstrat că pot fi depăşite orice ambiţii personale şi de grup, dar şi barierele doctrinare.

Ne dă încredere susţinerea pe care o acordă populaţia Blocului “Moldova Democrată”. Cu cît mai mîrşave sunt campaniile împotriva Blocului, cu atît mai larg devine sprijinul cetăţenilor. Astăzi Blocul “Moldova Democrată” are structuri, practic, în fiecare localitate a republicii. Nucleele noastre în teritoriu la momentul de faţă cuprind peste 20 de mii de activişti. Şi aceste zeci de mii sunt doar pe prima linie de luptă. În spatele lor se află sute de mii de oameni. Suntem o forţă care creşte dinamic, singura care poate învinge în această luptă.
Şi care va învinge!

Blocul “Moldova Democrată” are o echipă competentă şi experimentată, capabilă să scoată ţara noastră din sărăcie, să aducă realizările şi valorile europene la noi acasă. Are programe şi soluţii, care vor oferi linişte şi prosperitate fiecărui om, fiecărei familii, fiecărei localităţi şi ţării în întregime. Are suficiente forţe şi argumente, pentru a convinge oamenii, că ei merită un destin mai bun. Suntem ferm convinşi, că vom învinge partidul trecutului!

Vom duce lupta pînă la capăt. Pînă la victorie. Vă asigur, că nu vom ceda în faţa hărţuielilor politice şi poliţieneşti. Eu personal vă jur că voi merge înainte cu orice preţ. Chiar cu preţul de a-mi pune în pericol libertatea şi viaţa mea.

Mai mult decît atît, avertizez actuala putere, că nu vom tolera nici într-un caz şi vom sancţiona dur derapajele de la normele democratice.

Blocul “Moldova Democrată” va întreprinde acţiuni hotărîte de readucere a ţării în albia civilizaţiei europene.

În acest moment al adevărului Blocul “Moldova Democrată” îşi va dovedi unitatea şi forţa în confruntarea cu trecutul. Vom îndreptăţi speranţele şi încrederea concetăţenilor noştri!

Suntem ferm convinşi că viitorul ne aparţine!
Viitorul Moldovei este democraţia!

Trăiască MOLDOVA DEMOCRATĂ!
Jos DICTATURA!

Centrul de Presă al BMD
Notificare pe marginea speculaţiilor referitoare la poziţia BMD faţă de alegerile din Ucraina Comunicat de presă al BMD privind mitingul BMD în apărarea democraţiei şi drepturilor omului