Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Discurs al Preşedintelui BMD la Reuniunea naţională de lansare la Chişinău

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSLPEMAVE (astăzi PVE) / 19 decembrie 2004
Ziua de astăzi trebuie să intre în istoria ţării, ca un moment al schimbării. Astăzi la Chişinău se lansează forţa, care va obţine schimbarea — Blocul “Moldova Democrată”! Începem o nouă etapă în activitatea noastră politică — ieşim la o confruntare deschisă cu forţele, care şi-au bătut joc de viaţa noastră timp de patru ani. Pînă aici, tovarăşi!

Moldova a ajuns să fie cea mai săracă în Europa. Actuala guvernare a lăsat ţara fără oameni. Am avut întîlniri în toată republica — ceea ce spun oamenii te îngrozeşte: case părăsite, familii dezbinate, copii fără părinţi, bătrîni singuratici.

Sărăcie şi nevoi — aceasta este Moldova comuniştilor. Aşa nu mai merge! Suntem hotărîţi să schimbăm radical situaţia ţării. Să redăm demnitatea moldovenilor. DEMNITATE MOLDOVENI!

Blocul “Moldova Democrată” vine cu propuneri responsabile şi reale! Am spus, că vom deschide sute de mii de locuri de muncă bine plătite. Pare imposibil? Pentru Voronin şi comuniştii lui — da. Ei au speriat investitorii străini şi locali prin regimul lor dictatorial. Nimeni nu vrea să investească într-o Moldovă comunistă.

Dar, scăpînd de această guvernare, vom reuşi. Aşa cum am demonstrat la Chişinău. Aici anual se deschid 8–9 mii de locuri de lucru. Ceea, ce-am făcut în capitală, vom face în toată ţara.

Vom crea condiţii atractive pentru investitori. Suntem la hotar cu Uniunea Europeană şi mulţi oameni de afaceri aşteaptă un semnal ca să vină. Dar, mai ales, îi vom atrage pe cetăţenii noştri, goniţi de nevoie să facă bani peste hotare. Îi vom ajuta să-şi creeze afaceri aici. Să pună tot potenţialul lor şi mijloacele acumulate în serviciul ţării. Să se simtă utili şi fericiţi la ei acasă, lîngă părinţi şi copii. Vom aduce Europa în Moldova!

Acestă schimbare este posibilă! Blocul “Moldova Democrată” are parteneri, are experienţă, are programe şi soluţii pentru viitor. Datoria noastră este să le realizăm. În numele tinerei generaţii. Astăzi lor li se fură viitorul. Nu vom permite acest lucru!

Tînăra generaţie nu doreşte un viitor comunist. Ea vrea un viitor european pentru Moldova. Pentru copiii noştri merită să înfruntăm orice greutăţi şi să învingem. Tineretul e cu noi! Toată lumea de bună credinţă e cu noi!

Lumea a înţeles — problemele ţării se datorează guvernării proaste. Avem pămînturi bogate, oameni harnici, specialişti buni. Dar ţara-i săracă… De ce? Din cauza conducerii proaste. Cu un partid comunist poţi să mergi numai în trecut. Cu un general al miliţiei sovietice poţi să ajungi numai în cătuşe. Anume acest lucru se întîmplă în Moldova de azi.

Voronin nu vede altă cale de a elimina oponenţii. El cunoaşte numai forma de ameninţare, hărţuire, persecutare şi executare. Cătuşele sunt aici — le-am luat şi eu cu mine. Dar… Şi există un mare DAR! Ştiu, toată lumea vrea să afle un răspuns — cine merită aceste cătuşe? Trebuie să ne lămurim odată şi odată cu acuzaţiile, care mi se aduc…

Voronin spune că unde sunt banii, acolo este corupţia. Dar unde-s banii? Toţi ştiu — sunt la Guvern, la cheremul partidului comunist. Întradevăr, lumea trebuie să afle cine şi cîte palate are, cîte bănci, căte firme. Şi vom arăta oamenilor de unde s-au luat ele.

Îl chem pe Voronin, imediat după sărbători, să facem o serie de discuţii faţă în faţă, la televiziunea naţională. Să iasă unul la unul pentru a discuta cu argumentele în mînă, în faţa poporului — cine şi ce a făcut în aceşti ani. Cine controlează miliardele de lei, ajutoarele umanitare, investiţiile străine, exportul şi importul de mărfuri. Să vedem, în rezultat, ce vor zice oamenii — cui îi dăm cătuşele?

Sunt sigur că Voronin nu va accepta această invitaţie. Guvernanţii fug de discutarea problemelor, care-i interesează pe oameni. Comuniştii se tem să vorbească deschis. Iarăşi — de ce? Pentru că anume la etajele de sus ale puterii se găseşte corupţia: la conducerea poliţiei, a justiţiei, a ministerelor, a Parlamentului. Exact în anturajul domnului preşedinte — cel care-l apără, îl susţin şi-l promovează.

Pentru a se menţine la putere, comuniştii au creat tot felul de structuri, care să-i apere de popor. Centrul pentru Combaterea Corupţiei este, de fapt, un Centru de luptă cu Opoziţia şi cu oamenii de afaceri, care refuză să finanţeze comuniştii. Ei nici nu caută corupţia acolo unde sunt capii ei — la Guvern, Parlament, Preşedinţie. Îi cer lui Voronin să nu se mai ascundă la spatele poliţiei şi al judecătorilor subordonaţi. Să iasă la luptă deschisă şi cinstită. Să recunoască eşecul guvernării lui, care a agravat problemele ţării!

Guvernarea comunistă înseamnă patru ani pierduţi pentru Moldova. La sfîrşitul mandatului comuniştii şi-au amintit de satul moldovenesc, distrus şi sărac. Abea acum au descoperit că angajaţii din medicină şi din şcoli au salarii mizere. Dar sunt şi multe lucruri, pe care ei nu le-au înţeles nici la sfîrşitul mandatului. Poate le mai dăm un mandat? Suntem de acord să mai pierdem patru ani de viaţă?

Da fraţilor! A venit momentul Schimbării. Răsare Soarele. Vine o nouă zi — un nou viitor. Copiii noştri nu ne vor ierta, dacă mai ratăm o dată şansa Moldovei.

Să avem demnitate şi putere pentru a convinge toată lumea — Blocul “Moldova Democrată” este mai mult decît o forţă politică. Este expresia voinţei de refacere a societăţii moldoveneşti cu ajutorul unei guvernări responsabile.

Acesta este Angajamentul nostru în faţa poporului — o guvernare responsabilă, care va aduce în viaţa oamenilor demnitatea şi prosperitatea!

Anul 2005 va fi anul Schimbării!
Răsare Soarele! Jos comuniştii!

Centrul de presă al BMD
Decizie a Consiliului Coordonator Naţional al BMD Declaraţia participanţilor la mitingul de lansare a BMD