Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin: Partidul Comuniştilor nu renunţă la simbolica sa

|versiune pentru tipar||
PCRM / 1 octombrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Declaraţia a fost făcută de preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei şedinţe cu activul formaţiunii.

Voronin a menţionat că PCRM s-a adresat Curţii Constituţionale cu această problemă şi “dacă vor lăsa în vigoare interdicţia, atunci vom merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar până atunci nimeni nu ne va scoate simbolica”.

Liderul Partidului Comuniştilor a menţionat că în istoria europeană există trei precedente de interzicere a partidelor comuniste şi a simbolicii acestora. “A fost un precedente în Franţa acum câţiva ani. A fost un precedent în Ungaria şi a mai fost un caz de interzicere a Partidului Comunist din România, după căderea lui Băsescu”, a enumerat Vladimir Voronin, adăugând că “toate cele trei cazuri au fost câştigate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”.

În context, sursa citată a menţionat că autorităţile din Moldova încearcă să tergiverseze examinarea sesizării depuse de PCRM la Curtea Constituţională, pentru a impune partidul să renunţe la simbolurile sale, însă “noi nu vom renunţa şi vom merge până la urmă în apărarea lor”.

Pe data de 12 iulie curent, majoritatea parlamentară a adoptat Hotărârea Parlamentului privind condamnarea regimului totalitar comunist. Prin aceeaşi hotărârea au fost interzise simbolurile sovietice “secera şi ciocanul”, care se regăsesc în însemnele PCRM. În baza hotărârii au fost modificate Legea privind partidele politice, Codul Contravenţional şi alte acte normative, care prevăd pedepse pentru folosirea însemnelor “secera şi ciocanul” în scopuri politice. Astfel, din 1 octombrie, când intră în vigoare interdicţia dată, persoanele fizice vor fi amendate cu 3 mii lei, iar cele juridice sau partidele — cu 10 mii lei de două ori. La a treia încălcare, potrivit legislaţiei în vigoare, ministerul Justiţiei are dreptul să demareze procesul de lichidare a formaţiunii.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin l-a felicitat pe Hu Jintao cu ocazia aniversării fondării Partidului Popular Chinez În Moldova vor începe acţiuni de protest în masă în legătură cu refuzul autorităţilor de integrare în Uniunea Vamală