Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 octombrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Deputaţii fracţiunii PCRM — Sîrbu, Reşetnicov şi Vremea au înregistrat la Parlament o iniţiativă legislativă prin care se propune modificarea şi completarea Legii cu privire la Curtea Constituţională şi Codul jurisdicţiei constituţionale.

Astfel, în vederea garantării unei veritabile supremaţii a Constituţiei, evitării abuzurilor puterii, pentru a asigura eficienţa şi executarea corespunzătoare a hotărîrilor Curţii Constituţionale se propune ca actele normative sesizate să nu producă efecte juridice pînă nu vor fi examinate în fond.

Se propune de a micşora termenul de examinare a sesizărilor depuse şi introducerea procedurii de urgenţă care să nu depăşească 30 de zile.

Pentru a responsabiliza judecătorii Curţii se propune lărgirea temeiurilor de recuzare a acestora iar deliberarea şi emiterea dispozitivului hotărîrii să fie în aceeaşi zi după finisarea dezbaterilor.

De asemenea se propune de a elimina unele norme declarate anterior drept neconstituţionale.

Aceste modificări vor spori calitatea jurisdicţiei constituţionale, vor ridica autoritatea Curţii Constituţionale şi a deciziilor acesteia şi nu vor admite aşa situaţii ca în anul 2009–2010 cînd Parlamentul a adoptat o lege neconstituţională prin care s-a permis cumularea funcţiilor de ministru şi deputat, iar decizia Curţii, venită peste 5 luni deja era una absolut inutilă, discreditînd această instituţie.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

În Moldova vor începe acţiuni de protest în masă în legătură cu refuzul autorităţilor de integrare în Uniunea Vamală Vladimir Voronin l-a felicitat cu ocazia zilei de naştere pe Vladimir Putin