Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Voronin: Nu vom renunţa niciodată la simbolurile “secera şi ciocanul” care sunt însemne istorice internaţionale

|versiune pentru tipar||
PCRM / 12 octombrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a reiterat poziţia formaţiunii pe care o conduce cu privire la simbolurile “secera şi ciocanul”, care au fost interzise din 1 octombrie curent printr-o hotărîre de condamnare a regimului totalitar comunist, adoptată de majoritatea parlametnară pe 12 iulie.

“Nu vom renunţa niciodată, nici sub o condiţie, nici sub orice judecată, niciodată nu ne vom dezice de simbolurile noastre. Acestea nu sunt simbolurile doar ale noastre, ele sunt simboluri internaţionale cu o istorie foarte bogată”, a declarat Vladimir Voronin.

Preşedintele PCRM a subliniat că deputaţii coaliţiei de guvernare, care au votat această hotărîre “nu au intrat în esenţa acestui simbol”. “În afară de seceră şi ciocan, pe simbolul nostru mai este o carte deschisă şi dacă suntem aşa de democraţi şi luptăm împotriva cunoştinţelor, atunci care va fi situaţia de mai departe”, s-a întrebat Vladimir Voronin.

Majoritatea parlamentară a votat pe 12 iulie curent o hotărîre a Parlamentului privind condamnarea regimului totalitar comunist, prin care a fost interzisă folosirea în scopuri politice a simbolurilor comuniste. PCRM a calificat această decizie drept o tentativă a coaliţiei de guvernare de limitare a formaţiunii comuniştilor. În aceeaşi ordine de idei, majoritatea parlamentară a operat modificări la Legea privind partidele politice, care prevede sancţionarea formaţiunilor care vor folosi aceste însemne, pînă la interzicerea partidului.

De asemenea, modificările la Codul contravenţional prevăd sancţionarea persoanelor fizice cu amendă de pînă la 3 mii lei pentru folosirea simbolurilor “secera şi ciocanul” şi a persoanelor juridice cu amenzi de până la 10 mii lei. Deputaţii liberali au înregistrat o iniţiativă legislativă prin care propun pedepsirea penală a persoanelor, care vor utiliza însemnele date în scopuri politice.

Sursa: www.pcrm.md

Cuplul Voronin sărbătoreşte “Nunta de aur” La Şoldăneşti a avut loc activul organizaţiei teritoriale a Partidului Comuniştilor