Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova a înaintat, în Parlament, o iniţiativă legislativă care vizează susţinerea agricultorilor

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 martie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova a înaintat, în Parlament, o iniţiativă legislativă care vizează susţinerea agricultorilor prin protejarea intereselor lor sub aspectul asigurării condiţiilor fiscale favorabile. Iniţiativa constă în amânarea primului termen limită de achitare a impozitului de venit de către agricultori, de la 31 martie al anului în curs, cum prevede legislaţia în vigoare, până pe 30 septembrie.

Deputatul democrat, Oleg Sîrbu, a insistat, astăzi, în plenul Parlamentului ca proiectul de lege respectiv să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei, motivând prin faptul că situaţia în ramura agriculturii este tensionată din cauza pierderilor mari pe care le suportă agricultorii în urma condiţiilor climaterice nefavorabile din toamna şi iarna trecută.

Potrivit deputatului, art. 84 din titlul II al Codului Fiscal stipulează că agricultorii urmează sa achite o pătrime din impozitul pe venit al anului în curs, în avans, până pe 31 martie, perioadă care coincide cu perioada principalelor lucrări agricole de primăvară şi implică investiţii semnificative.

“Specificul activităţii agricole în Moldova este că abia către finele verii agricultorii obţin primele venituri în urma vânzării fructelor, legumelor şi a cerealelor, din care motiv, la începutul anuluişi înainte de începerea lucrărilor agricole de primăvară, agricultorii sunt limitaţi în capacitatea de a achita impozitele. În plus, deseori, primăvara ei sunt nevoiţi să suporte cheltuieli suplimentare provocate de condiţiile climaterice nefavorabile (îngheţuri, secetă, furtuni, etc.). Prin urmare, nu se cunoaşte situaţia reală a preţurilor pe viitor, fluctuaţia mare a acestora nu permite prognoza cereriişi ofertei de piaţă, respectiv la acest capitol situaţia este incertă inclusiv sub aspectul veniturilor”, a explicat deputatul democrat Oleg Sîrbu, specificând că practic toţi agricultorii sunt aşteptarea unei decizii în acest sens.

Proiectul de lege a democraţilor va fi examinat, joi, în cadrul Comisiei economie, buget şi finanţre, iar, vineri, la acest proiect se va reveni în plenul Parlamentului.

Centrul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Parlamentul a aprobat, astăzi, în două lecturi, proiectul de lege privind modificarea şi completarea art.84 din Codul Fiscal, înaintat de fracţiunea Partidului Democrat