Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Votul uninominal va reflecta realitatea din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 17 aprilie 2012
Partidul Democrat din Moldova

“Am decis să promovez votul uninominal la cererile insistente din partea alegătorilor, pe care le-am acumulat în cadrul întâlnirilor în majoritatea raioanelor din Moldova. Oamenii doresc să aleagă direct deputaţii, care să poarte răspundere personală în faţa alegătorilor”, a declarat Vlad Plahotniuc în deschiderea unei mese rotunde organizate de Institutul Naţional Democratic (NDI), în parteneriat cu Institutul Republican Internaţional (IRI), Fondul Friedrich Ebert şi Fondul Internaţional pentru Sisteme Electorale (IFES).

Proiectul de lege, al cărui autor este prim-vicepreşedintele Parlamentului, vicepreşedinte al Partidului Democrat, a fost discutat astăzi cu societatea civilă, reprezentanţii partidelor parlamentare, experţii internaţionali şi comentatorii politici din presă. Vlad Plahotniuc a menţionat că îşi doreşte ca în urma dezbaterilor proiectul să devină mai bun, astfel încât să fie votat în Parlament. “Am depus acest proiect pentru a produce o schimbare radicală şi benefică a sistemului electoral şi consider că votul uninominal va fi adaptat la realitatea din Moldova”, a precizat autorul iniţiativei. El şi-a exprimat dorinţa “ca la votarea acestei legi să participe şi opoziţia parlamentară, inclusiv fracţiunea PCRM. Se vorbeşte mult de necesitatea unor iniţiative, care să ne unească, or, acest proiect este unul de interes naţional”, a menţionat prim-vicepreşedintele Parlamentului.

Vlad Plahotniuc a ţinut să combată unele temeri, afirmând că “rolul partidelor va rămâne esenţial, ele vor înainta candidaţii pe circumscripţii, ceea ce va păstra şi posibilitatea de a alege între doctrinele politice. Doar că va trebui să avem grijă să înaintăm candidaţi mai bine pregătiţi, cu şanse de câştig, ceea ce va duce reformarea calitativă a partidelor”. În altă ordine de idei s-a menţionat, că “odată cu trecerea la votul uninominal va apărea motivaţia de a promova în Parlamentul Republicii Moldova şi exponenţii direcţi ai alegătorilor din regiunea transnistreană, ceea ce lipseşte în sistemul actual”, a declarat autorul proiectului.

Participanţii la dezbateri au trecut în revistă atât punctele forte ale iniţiativei, cât şi cele care trezesc îngrijorări, exponenţii partidelor prezentând propriile viziuni asupra reformei sistemului electoral. Referitor la iniţiativa aflată în discuţie, am remarcat câteva dintre aprecieri.

“Votul uninominal ar putea aduce oameni noi în politică, dar este importantă responsabilitatea aleşilor faţă de alegători”, a declarat Tudor Deliu, deputat din partea PLDM.

“Trebuie să vedem cum se poate în cadrul votul uninominal de aplicat votul prin corespondenţă, o iniţiativă a Partidului Liberal”, a specificat reprezentantul acestei formaţiuni.

“Sper că astăzi este pusă baza unei discuţii constructive, deşi în cadrul PCRM încă nu există o decizie determinată cu referire la această iniţiativă”, a spus deputatul Vasile Şova.

“Votul uninominal ar permite reprezentarea regiunilor în Parlament şi ar clarifica situaţia cu votul etnic, o problemă care persistă. Totodată, ar fi redusă dictatura partinică”, a apreciat Corneliu Gurin, reprezentant al Partidului Acţiunea Democratică.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, la rândul său, a menţionat că CEC “este gata să vină cu soluţii tehnice, pentru a elimina orice lacune de procedură”.

Evenimentul de astăzi a lansat, practic, dezbaterea publică asupra reformei sistemului electoral parlamentar din Republica Moldova, pornind de la iniţiativa legislativă privind votul uninominal înregistrată deja în Parlament de către deputatul PDM, Vlad Plahotniuc.

Centrul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Din suflet pentru suflet — campania de caritate a PDM Securitatea militară a Moldovei, subiect de discuţii la cafeneaua politică cu viceministrul Apărării, Igor Panfile