Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Sondaj: cetăţenii susţin iniţiativa lui Vlad Plahotniuc privind votul uninominal

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 mai 2012
Partidul Democrat din Moldova

Cetăţenii ţării optează pentru alegeri parlamentare uninominale. Cel puţin aşa arată datele Barometrului de Opinie Publică, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă. Astfel, 47 la sută dintre respondenţi au optat anume pentru alegerea directă a deputaţilor.

În acelaşi timp, doar 12 la sută dintre cei intervievaţi au optat pentru sistemul actual de vot, iar 10 la sută pentru sistemul mixt electoral. Interesant este că 31 la sută nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Reamintim că, recent un sondaj similar, efectuat de compania IMAS, arăta că 39 la sută dintre respondenţi doresc ca deputaţii să fie aleşi direct. Totodată, 20 la sută dintre ei optează pentru păstrarea actualului sistem de vot, iar 15 la sută doresc un sistem electoral mixt.

Reamintim că prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a depus o iniţiativă legislativă în care propune introducerea votului uninominal. În opinia lui Plahotniuc, “cetăţenii trebuie să ştie pentru cine votează şi să-şi cunoască aleşii, iar legiuitorii să nu se mai ascundă îndărătul listelor de partid”. “Cred că ar trebui să aplicăm votul uninominal la următorul scrutin parlamentar. În respectiva iniţiativă legislativă, propun aplicarea unui sistem electoral care să includă votul uninominal, nu parţial sau mixt”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Sursa: www.pdm.md

Partidul Democrat din Moldova are un nou Secretar general Declaraţie a PDM cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei