Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Pensiile de până la 1.500 de lei vor creşte mai repede decât pensiile de lux

|versiune pentru tipar||
PDM / 24 mai 2012
Partidul Democrat din Moldova

Din anul 2013, pensiile a peste 90% din pensionarii moldoveni vor creşte mai repede decât a celor ce primesc pensii de lux. Iniţiativa aparţine deputaţilor Partidului Democrat, care afirmă că, după ce legea va fi adoptată de legislativ, va fi mai multă echitate socială între pensionari.

Potrivit proiectului de lege, beneficiari direcţi ai acestei iniţiative vor fi peste 630 mii de pensionari, care au în prezent pensii mai mici de 1.500 de lei. Autorii proiectului spun că, după ce legea va fi adoptată de legislativ, va fi mai multă echitate socială între pensionari. Or, în prezent, indexarea pensiilor se face practic uniform. De exemplu, anul acesta toţi pensionarii au beneficiat de o majorare de 9,6%. În consecinţă, pentru cei care au o pensie medie de 800 de lei, majorarea a fost cu aproape 80 de lei, în timp ce pentru beneficiarii de pensii de peste 3.000 de lei, creşterea a fost de 300 de lei, adică de patru ori mai mare. Altfel spus indexarea a fost resimţită mai mult de cei care beneficiază de pensii de lux.

Potrivit formulei propuse de către PDM, anual, pe 1 aprilie pensiile mici vor fi indexate cu un procentaj mai mare, decât pensiile mai consistente.

În Republica Moldova sunt aproape 670 de mii de pensionari. Pensia medie ajunge la doar 870 de lei, ceea ce este de aproape două ori mai puţin decât coşul minim de consum.

Sursa: www.pdm.md

Tinerii Democraţi din r-ul Leova au participat la un seminar de social-democraţie şi comunicare Declaraţia Partidului Democrat din Moldova în legătură cu adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii