Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc a participat la Forumul Internaţional al Liderilor

|versiune pentru tipar||
PDM / 5 septembrie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a participat, ieri seară, la deschiderea Forumului Internaţional al Liderilor — un eveniment organizat de către Institutul Naţional Democratic din SUA, înaintea momentului de desemnare a lui Barack Obama drept candidat din partea democraţilor pentru alegerile prezidenţiale din acest an.

Lucrările Forumului au fost deschise de Madeleine Albright, preşedintele NDI şi prima femeie aleasă într-o funcţie de secretar de stat în SUA, cu următoarea declaraţie: “Avem sistemul politic pe care îl merităm şi sper că nu vom fi timizi în a cere ceea ce merităm!”. În cadrul Forumului au fost abordate teme privind rolul practicilor electorale, precum organizarea de alegeri în interiorul partidelor pentru desemnarea candidaţilor şi votul uninominal, un sistem electoral practicat în SUA.

Întrebat despre participarea sa la acest eveniment important, Prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat: “Am o agendă extrem de dinamică în SUA, în cea mai mare parte concentrată pe activitatea parlamentară, dar am ţinut să particip la aceste dezbateri organizate de NDI, unde reprezentanţi din toate ţările lumii vorbesc despre principiile alegerilor libere şi democratice. Prin proiectele personale pe care le-am iniţiat, doresc să aduc în Moldova astfel de modele democratice, menite să reformeze clasa noastră politică. Mă refer la votul uninominal pentru alegerea parlamentarilor, dar şi la desemnarea liderilor de partid după o competiţie internă democratică. Este momentul să privim cu atenţie spre modelele democratice consacrate şi să înţelegem că democraţia nu înseamnă doar libertăţi, ci şi multe responsabilităţi, pe care liderii politici trebuie să şi le asume”.

Vlad Plahotniuc a participat la acest eveniment alături de importanţi lideri politici din toată lumea, interesaţi de experienţa americană în derularea proceselor electorale.

Cu această ocazie, Prim-vicepreşedintele PDM a avut o întrevedere cu Andrea Maria Nahles, secretar general al Partidului Social Democrat din Germania, care a declarat că este o susţinătoare a alegerii parlamentarilor la nivel local, deoarece acestea garantează o mai mare responsabilitate a acestora faţă de cetăţeni. “Partidele din Germania se pregătesc deja de alegerile care vor avea loc anul viitor. Eu, personal, am fost responsabilă de reforma partidului meu şi înţeleg procesul prin care trece acum Partidul Democrat din Moldova. Vă doresc succes şi vă propun un schimb de experienţă între partidele noastre”, a spus Andrea Maria Nahles.

La rândul său, fostul preşedinte al Partidului Democrat din SUA, Howard Dean, şi-a exprimat convingerea că este nevoie de cât mai multe parteneriate americano-europene care să includă şi Republica Moldova. Howard Dean a participat la o întrevedere cu grupul de parlamentari moldoveni aflaţi în Statele Unite. Astfel, alături de Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, la întâlnirea cu Dean au participat deputaţii Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, şi Andrian Candu, membru al Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi, ambii din partea fracţiunii Partidului Democrat din Moldova.

Vlad Plahotniuc a discutat despre sistemul parlamentar şi constituţional din Moldova şi Republica Cehă împreună cu Libor Roucek, vicepreşedinte al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Centrul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Valentina Buliga în vizită la “Drumul spre casă” Marian Lupu a efectuat azi o vizită de lucru în raionul Edineţ