Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL: Guvernul nu trebuie să recunoască mandatul lui Rogozin şi să respingă vizitele sale pe teritoriul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 11 aprilie 2012
Partidul Liberal

Partidul Liberal solicită Guvernului Republicii Moldova să întreprindă demersurile necesare pe lângă conducerea Federaţiei Ruse pentru a reconsidera titulatura “reprezentantului special pentru Transnistria” în spiritul tratatelor bilaterale semnate, precum şi a preciza cu exactitate mandatul şi împuternicirile lui Dmitri Rogozin. PL consideră că, atât timp cât viceprim-ministrul rus poartă titulatura de “reprezentant special pentru Transnistria”, Guvernul nu trebuie să recunoască mandatul acestuia şi să respingă vizitele sale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria.

Solicitarea se conţine în declaraţia Partidului Liberal cu privire la amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova prin numirea de către Rusia a aşa-zisului “reprezentant special pentru Transnistria”. Declaraţia a fost făcută publică astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de către deputaţii Corina Fusu, Ana Guţu şi Ion Hadârcă.

“Partidul Liberal apreciază decizia preşedintelui Federaţiei Ruse drept un gest care e la limita amestecului în treburile interne ale Republicii Moldova, sfidează integritatea sa teritorială în frontierele recunoscute de toate statele lumii, inclusiv de Federaţia Rusă, şi aduce o gravă atingere suveranităţii Republicii Moldova asupra teritoriului din stânga Nistrului. Titulatura oficială a dlui Rogozin, din care se remarcă flagrant lipsa vreunei menţiuni de apartenenţă a Transnistriei la Republica Moldova, denotă faptul că Federaţia Rusă nu tratează raioanele din stânga Nistrului ca parte integrantă a Republicii Moldova, ci ca pe un teritoriu aflat sub jurisdicţia rusă”, se menţionează în declaraţia PL.

PL atenţionează că numirea de către Federaţia Rusă a unor reprezentanţi speciali similari pentru Osetia şi Abhazia doreşte să sugereze nu numai o paralelă cvazi-perfectă între situaţiile celor trei regiuni separatiste, ci şi o abordare egală din partea autorităţilor ruse: nerecunoaşterea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a suveranităţii sale asupra Transnistriei, la fel ca şi în cazul altor regiuni separatiste, sprijinite de Federaţia Rusă pe toate căile: militar, financiar, energetic etc.

La 21 martie a.c., preşedintele Federaţiei Ruse, prin decret prezidenţial, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Rogozin, responsabil de complexul militar-industrial şi de complexul apărării, reprezentantul său special pentru Transnistria. Dmitri Rogozin este cunoscut pentru faptul că a participat deosebit de activ, ca voluntar, la agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova din anul 1992, încheiată prin semnarea Acordului de pace Elţin-Snegur.

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova prin numirea de către Rusia a aşa-zisului “reprezentant special pentru Transnistria”

La 21 martie a.c., preşedintele Federaţiei Ruse, prin decret prezidenţial, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Rogozin, responsabil de complexul militar-industrial şi de complexul apărării, reprezentantul său special pentru Transnistria. Dmitri Rogozin este cunoscut pentru faptul că a participat deosebit de activ, ca voluntar, la agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova din anul 1992, încheiată prin semnarea Acordului de pace Elţin-Snegur.

Titulatura oficială a dlui Rogozin, din care se remarcă flagrant lipsa vreunei menţiuni de apartenenţă a Transnistriei la Republica Moldova, denotă faptul că Federaţia Rusă nu tratează raioanele din stânga Nistrului ca parte integrantă a Republicii Moldova, ci ca pe un teritoriu aflat sub jurisdicţia rusă. Mai mult, numirea prin decretele nr. 319 din 21 martie a.c. şi nr. 305 din 16 martie a.c. a unor reprezentanţi speciali similari pentru Osetia şi Abhazia doreşte să sugereze nu numai o paralelă cvazi-perfectă între situaţiile celor trei regiuni separatiste, ci şi o abordare egală din partea autorităţilor ruse: nerecunoaşterea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a suveranităţii sale asupra Transnistriei, la fel ca şi în cazul altor regiuni separatiste, sprijinite de Federaţia Rusă pe toate căile: militar, financiar, energetic etc.

Pornind de la cele sus-menţionate, Partidul Liberal apreciază decizia preşedintelui Federaţiei Ruse drept un gest care e la limita amestecului în treburile interne ale Republicii Moldova, sfidează integritatea sa teritorială în frontierele recunoscute de toate statele lumii, inclusiv de Federaţia Rusă, şi aduce o gravă atingere suveranităţii Republicii Moldova asupra teritoriului din stânga Nistrului.

Partidul Liberal consideră că, atât timp cât viceprim-ministrul rus poartă titulatura de “reprezentant special pentru Transnistria”, Guvernul nu trebuie să recunoască mandatul acestuia şi să respingă vizitele sale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria.

Partidul Liberal solicită Guvernului să întreprindă demersurile necesare pe lângă conducerea Federaţiei Ruse în scopul de a o determina să reconsidere titulatura “reprezentantului special pentru Transnistria” în spiritul tratatelor şi acordurilor bilaterale semnate, precum şi să precizeze cu exactitate mandatul şi împuternicirile sale.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţia Femeilor Liberale a avut o întâlnire cu Elaine Marshall, Secretar de Stat în Statul Carolina de Nord Clubul Liceenilor Liberali organizează un atelier de încondeiere a ouălor de Paşte