Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Primarul liberal al satului Costeşti, raionul Ialoveni, Vasile Bortă a prezentat raportul la un an de activitate

|versiune pentru tipar||
PL / 27 iunie 2012
Partidul Liberal

Duminică, 24 iunie, Vasile Bortă, primarul liberal al satul Costeşti, raionul Ialoveni a prezentat bilanţul de activitate, la un an de la investirea sa în funcţia de primar.

Canalizarea satului şi construcţia unei fabrici de ambalare sunt proiectele majore implementate în satul Costeşti. Primarul Vasile Bortă a vorbit şi depre problemele cu care se confruntă satul, dar pe care a reuşit să le depăşească, precum şi despre felul cum au fost cheltuiţi banii publici.

Preşedintele raionului Ialoveni, Nicolae Andronachi şi invitatul special, primarul oraşului Hârlău, judeţul Iaşi, România, Constantin Cernescu i-au adus sincere felicitări primarului liberal Vasile Bortă şi i-au urat multă răbdare, perseverenţă, putere de muncă pentru a continua proiectele demarate.

“Am rămas surprins de primarul Dumneavoastră, care într-un an de zile a reuşit foarte multe. Eu sunt acum la al 4-lea mandat şi sunt mai cu experienţă, şi voiam să-i spun câte ceva din experienţa mea, dar după un an de zile am văzut, chiar de la intrarea în sat, că s-au făcut lucruri multe şi frumoase. Parcă am intrat în altă localitate! Îi mulţumesc mult şi lui, şi vouă, şi consiliului local, şi celor care lucrează în administraţia publică. Multe din preocupările lui se referă la copiii noştri — apa potabilă, drumuri, iluminare publică, bani publici — asta dă dovadă că el este un bun gospodar. Dacă primarul va avea rezultate bune şi proiecte care merită continuarea, atunci el va avea un mandat nou care să îl ajute să continuie”, a menţionat primarul oraşului Hârlău Constantin Cernescu.

Pe parcursul evenimentului primarul Vasile Bortă a fost felicitat de către locuitorii satului pentru munca depusă în acest an de mandat, a primit mulţumiri şi laude de la consăteni şi a răspuns la întrebările localnicilor.

Primarul satului Costeşti le-a mulţumit consătenilor pentru susţinere şi a menţionat că este necesar să fie prezentate rapoarte de activitate anual, pentru că doar aşa locuitorii pot afla detalii atât despre proiectele demarate, cât şi despre cele deja finisate de primărie.

La eveniment au fost prezenţi circa 300 de locuitori ai satului Costeşti.

În continuare vă prezentăm integral darea de seamă a primarului satului Costeşti, raionul Ialoveni, Vasile Bortă:

Stimaţi consăteni, doamnelor şi domnilor,

De când mă ţin minte, este prima dată când în satul Costeşti se prezintă darea de seamă a primarului.

Astăzi se împlineşte un an din ziua inaugurării primarului, deci vom da darea de seamă pentru un an de activitate a primarului. Nu prezentăm darea de seamă a anului bugetar, ci numai despre ce s-a implementat într-un an din data inaugurării primarului. Deci, vă prezint cifrele bugetului satului.

Bugetul total pentru satul nostru a fost de 20 344 900 lei pentru anul acesta, dintre care la salarizare au fost preconizate 12 416,8 mii lei, gaz natural — 1,4 mln lei, pentru alimentaţie — aproximativ 2 mln lei, pentru reparaţii curente — 660 mii lei, materiale şi mobilier — 466 mii lei, servicii transport — 258,1 mii lei, servicii telefon — 92 mii lei, recalificarea cadrelor — 100 mii lei, amenajarea teritoriului — 232 mii lei, tutela — 147 mii lei, măsuri culturale şi premierea cadrelor didactice şi personalului auxiliar — 499 mii lei, pentru sport — 55,5 mii lei, pentru reparaţia capitală a instituţiilor şi drumurilor — 760 mii lei.

Pe parcursul ultimului an, s-au efectuat următoarele lucrări cu următorul buget:

  • la reparaţia capitală a drumurilor din str. Decebal — 40 mii lei, la str. Tineretului — 100 mii lei, la Liceul Teoretic — 93,3 mii lei, la str. Unirii — 100 mii +200 mii de la Consiliul Raional, str. Dacia — 58 mii lei,
  • pentru forarea fântânii arteziene — 64,5 mii lei (contribuţie la Fondul Ecologic),
  • reparaţia gimnaziului cu schimbarea geamurilor, sala sportivă — 392 mii lei + 400 mii lei de la Consiliul Raional, reparaţia liceului Olymp — 89 mii lei, reparaţia Liceului teoretic (sala festivă, sala sportivă etc.) — 263,1 mii lei,
  • schimbarea geamurilor la grădiniţa nr. 2 — 372 mii lei, schimbarea geamurilor la grădiniţa nr. 1 — 206 mii + 59 mii pentru reparaţia capitală a bucătăriei,
  • instalarea crucii comemorative — 10 mii lei,
  • lucrările de amenajare a gunoiştii — 30 mii lei,
  • reparaţia drumului spre gunoişte — 30 mii lei, reparaţia drumului spre furnicar — 92,2 mii lei, drumului din str. Florilor — 50 m3 pietriş, canalul şi trecerea din str. Salcâmilor — 30 mii lei, pentru drumul din sect. 3 — 30 mii pentru procurarea materialelor, drumul care duce la Valea Fânului — 125 m3 pietriş, pentru drumul care duce la biserica care abia acum se construieşte — 100 m3 pietriş, pentru procurarea bordurii la amenajarea drumului din faţa primăriei — 8 mii lei,
  • pentru amenajarea intrării în cimitirul bisericii Sf. Nicolae — 85 mii lei,
  • pentru reparaţia la biserica din Gârlea — 20 mii lei, pentru amenajarea intrării în gospodăria lui Negru Ecaterina — 20 mii pentru pietriş,
  • pentru amenajarea staţiei auto din sectorul Valea Curţii — 45 mii lei,
  • pentru iluminarea satului — 60 mii lei,
  • pentru procurarea a două uniforme pentru poliţişti — 7,4 mii lei,
  • pentru procurarea unui generator la centrul social de creaţie a copiilor Sf. Filaret — 14 mii lei,
  • pentru procurarea pompei la fântâna arteziană nr.3 — 24 mii lei, la procurarea pompei fântânii arteziene nr. 1 — 16,9 mii lei, procurarea pompei la fântâna arteziană nr. 4 — 17 mii lei, procurarea pompei la fântâna arteziană din Gârlea — 12,5 mii lei,
  • construcţia turnului de apă de la Gârlea — 200 mii de la bugetul de stat,
  • procurarea ţevei la apeduct, care uneşte fântâna arteziană de la fermă până în sat — 15 mii lei,
  • reparaţia conductei de apă până la grădiniţa nr. 1 — 25 mii lei, la proiectul drumuri locale — 25,2 mii lei,
  • pentru premierea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar de la instituţii — 220,3 mii lei,
  • pentru premierea a 10 elevi eminenţi de la instituţiile şcolare — 9 mii lei,
  • pentru reparaţia acoperişului de la Casa de Cultură — 45 mii lei.

De la bugetul de stat am primit 900 mii lei pentru drum, de la consiliul raional pentru anul 2012 am primit pentru sala sportivă — 400 mii lei, dintre care au fost valorificate numai 126,3 mii lei, pentru spital — 500 mii lei încă nevalorificate, pentru liceul teoretic — 100 mii lei nevalorificate. De la Ministerul Mediului am primit pentru apeductul de alimentare cu apă a s. Costeşti — 2 mln, 800 mii lei.

De asemenea, din bugetul Primăriei se plătesc salariile aparatului din 13,5 state şi 15,9 suprastate, care rezultă în 20 850 lei suplimentar în fiecare lună.

Au rămas de executat următoarele decizii care deja au fost emise de către consiliul local: 55,5 mii lei pentru asfaltarea intrării la liceul Olymp, 12 mii lei pentru reparaţia a două fântâni din sectorul 2, 120 mii pentru finansarea Casei de ambalare cu frigider de 1600 tone, 60 m3 de pietriş pentru reparaţia drumului din str. A. Mateevici, 70 mii lei pentru construcţia vitrajului la Casa de cultură şi 46 mii lei pentru finanţarea a 2 proiecte: încălzirea şi staţia de termoficare pentru grădiniţa din policlinică.

Toate lucrările care se fac în APL se fac cu statele primăriei, dar avem şi suprastate, care rezultă în cheltuieli de salarizare adăugătoare. Din iniţiativa gospodăriilor ţărăneşti a fost înfiinţată o asociaţie pentru care consiliul local a alocat anumite sume de bani. Este posibilitate de câştigat un proiect şi îi susţinem pentru că asta este un beneficiu foarte mare pentru sat şi chiar pentru ţară să avem aşa casă de ambalat de nivel european. Acum suntem în proces de valorificare, rămâne să aducem la nivelul cuvenit toate pregătirile ca ei să aibă succes. În linii generale, cam asta e.

Aş vrea să atrag atenţia asupra câtorva aspecte:

  • Salubrizarea teritoriului satului — lumea înţelege importanţa salubrizării şi îmi pare bine, dar totuşi se mai găsesc dintre cei care fac mizerie în jurul satului. De aceea vă rog să fiţi atenţi şi vă rog să nu ne fie ruşine să facem observaţie.
  • Colectarea gunoiului — din păcate, nu se reuşeşte să se colecteze totul la timp, însă trebuie de respectat regulile.
  • Referitor la transportul rutier se discută acum şi vă rog să ne sunaţi dacă vă simţiţi ignoraţi de cei de la transportul pasagerilor. Menirea şi scopul lor e de a transporta pasageri, dar nu numai de a strânge bani.
  • Îmi pare rău că avem probleme cu curăţenia satului. Avem 8 oameni care se ocupă cu vopsirea şi curăţirea străzilor principale.

Este mult de spus şi aş vrea să vă expuneţi şi Dvs., iar noi ne vom strădui să facem tot posibilul pentru a face ca totul să fie bine.

Ce am promis, va trece prin consiliu, şi dacă trec cu succes proiectele, le vom valorifica în sat.

Vă mulţumesc mult pentru că aţi fost alături de noi!

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţa Filialei Teritoriale PL din raionul Comrat, cu participarea lui Vitalie Marinuţa La propunerea deputaţilor liberali, vor fi promovate mai insistent activităţile APCE şi ale CoE