Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL din Soroca sesizează poliţia orăşenească şi Comisia locală de profil în privinţa respectării legislaţiei lingvistice

|versiune pentru tipar||
PL / 1 octombrie 2012
Partidul Liberal

De ani de zile pe străzile oraşului poţi vedea afişe, panouri publicitare, denumiri de străzi cu greşeli gramaticale sau anunţuri şi denumiri de firme în limba rusă. Nu se respectă normele lingvistice, agenţii economici nu au autorizaţii. Se încalcă flagrant art. 29 al Legii cu privire la funcţionarea limbilor. Pe str. Gr. Vieru poţi cumpăra “Окна и двери”, “вагонка” etc. Este o sfidare la adresa marelui poet, care a cântat limba română. Puteţi găsi în oraş magazine ca “Perecriostoc” etc.

Primăria are sau nu formată Comisia pentru respectarea legislaţiei lingvistice? Nu este o întrebare retorică. Comisia trebuie să studieze situaţia lingvistică în oraş şi să sesizeze poliţia. Potrivit noilor prevederi ale Codului Contravenţional, doar poliţiştii au dreptul să întocmească procese-verbale în cazul încălcării legislaţiei lingvistice.

Conform art. 29 al Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, textele afişelor, anunţurilor publice, textele de publicitate şi alte texte de informare vizuală se scriu în limba de stat şi, în caz de necesitate, se traduc în limba rusă. Denumirile mărfurilor şi ale produselor alimentare, etichetele mărfurilor, mărcile comerciale, instrucţiunile referitoare la mărfurile fabricate în republică, precum şi alte informaţii vizuale prezentate populaţiei din republică se întocmesc în limba de stat şi în limba rusă. Corpul caracterelor din textele scrise în limba de stat nu trebuie să fie mai mic decât al caracterelor din textele scrise în alte limbi.

Sperăm că administraţia locală va reacţiona şi va face transparenţă în activitatea Comisiei lingvistice, iar Comisariatul de poliţie se va autosesiza.

Dacă nu, acest material să fie o sesizare adresată poliţiei orăşeneşti.

La sfârşitul acestui material vă amintim câteva versuri ale lui Gr. Vieru:

“Suflu în jăratecul
Limbii Române
Atent mereu
Să nu moară
Focul din vatră.”

Biroul de presă al PL Soroca
Sursa: www.pl.md

Clubul Liceenilor Liberali a organizat un spectacol de breakdance şi street workout în zona pietonală a capitalei Deputata Ana Guţu solicită la APCE ca Federaţia Rusă să înceteze cu şantajul energetic şi să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova