Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Protest la Strasbourg: Cetăţenii Republicii Moldova au cerut la Consiliul Europei retragerea armatei ruse

|versiune pentru tipar||
PL / 3 octombrie 2012
Partidul Liberal

La 2 octombrie 2012, în oraşul Strasbourg, în faţa Consiliului Europei a fost organizată o manifestaţie de protest. Protestul a fost organizat în timpul desfăşurării sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), unde în plenul adunării a fost discutat şi votat raportul privind respectarea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse. Această acţiune a fost motivată de necesitatea monitorizării Rusiei în ceea ce priveşte retragerea armatei sale din regiunea de est a Republicii Moldova (Transnistria).

Un alt motiv a manifestării a fost cererea către Consiliul Europei să condamne utilizarea de către Federaţia Rusă a şantajului politic în relaţiile cu ţările din Europa Centrală prin utilizarea armei energetice (livrările de gaze prin Gazprom). Un amendament în acest sens a fost depus de către deputatul PL, membru al delegaţiei Republicii Moldova la APCE Ana Guţu.

Evenimentul a demarat cu un minut de reculegere în memoria lui Vadim Pisari, tânărul ucis de către un ofiţer rus la începutul acestui an.

Mesajul manifestanţilor a fost auzit de către deputaţii APCE, jurnalişti şi angajaţii Consiliului Europei, cărora le-au fost distribuite peste 600 de fluturaşi pe care erau clar prezentate motivele nemulţumirilor faţă de Rusia. Protestatarii au afişat pancartele “Non à l’agression russe en Moldavie” (“Nu agresiunii ruseşti în Moldova”), “Russia stop killing Moldovan people” (“Russia, opreşte uciderea moldovenilor!”), “Russian army, go home!” (“Armata rusă, pleacă acasă!”) şi altele.

Nicolae Dragomir, un manifestant, a menţionat: “E bine că Consiliul Europei cere retragerea armatei ruse. Acum oficialii moldoveni vor fi obligaţi şi ei să ceară deschis acest lucru. În acelaşi timp, e păcat că prim-ministrul Filat face cedări către Rusia anume acum, când Europa condamnă şantajul energetic”.

La miting au fost prezenţi peste 20 persoane din Strasbourg şi Paris, studenţi care îşi fac studiile în Franţa. Manifestanţii au fost sprijiniţi de către deputatul Ana Guţu precum şi de către părintele Vasile Molnar din Strasbourg.

Evenimentul au fost organizat de către Grupul de Iniţiativă “Neodacii” din Strasbourg (lider Gheorghe Bobeică) şi Clubul Liberal Paris (preşedinte Vasile Calmaţui).

Clubul Liberal Paris
Sursa: www.pl.md

Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu — în top 5 cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova La mulţi ani, dragi şi scumpi profesori!