Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Dezbateri publice organizate de Clubul Liberal Franţa: “Rolul diasporei în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: realităţi şi perspective”

|versiune pentru tipar||
PL / 16 iulie 2012
Partidul Liberal

Pe data de 10 iulie 2012 la Paris a avut loc Conferinţa / Dezbatere publică la tema: “Rolul diasporei în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: realităţi şi perspective”. Evenimentul a fost organizat de către Clubul Liberal Franţa, la el au participat câteva zeci de persoane — originari din Republica Moldova, lideri şi reprezentanţi ai mai multor asociaţii ale basarabenilor din Franţa.

În alocuţiunea sa de deschidere, ES dl Oleg Serebrian, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Franceză, a efectuat o trecere în revistă a caracteristicilor comunităţii persoanelor originare din Republica Moldova, stabilite cu traiul în Franţa. Au fost discutate în detaliu evoluţiile recente în privinţa liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. În continuarea dezbaterilor, membrii Clubului Liberal Franţa au prezentat publicului rezultatele unor studii referitor la perspectivele integrării economice şi politice a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Astfel, Dumitru Vicol s-a referit la avantajele evidente ale unei integrări economice în UE, în comparaţie cu riscurile alipirii ţării noastre la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, speculată în ultimul timp de către unii politicieni reacţionari de la Chişinău. Doina Guzun a prezentat publicului evoluţiile politice ale procesului de integrare din ultimii ani, accentul fiind pus pe avantajele Politicii Europene de Vecinătate şi pe problema separatismului transnistrean în acest context.

Participanţii la dezbateri au avut posibilitatea să-şi expună viziunile în privinţa rolului care ar trebui să fie asumat de către comunitatea cetăţenilor moldoveni emigraţi, pentru a accelera procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Seria de Conferinţe / Dezbateri publice tematice organizate de către Clubul Liberal Franţa va fi continuată în toamna acestui an.

Clubul Liberal Franţa
Sursa: www.pl.md

Deputata Ana Guţu a participat la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Francofoniei Preşedintele PL Mihai Ghimpu a participat la şedinţa lărgită a Biroului politic al Filialei Teritoriale PL din raionul Criuleni