Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia fracţiunii parlamentare a PLDM la a treia aniversare de la evenimentele din 7 aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 aprilie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 7 aprilie 2012 se împlinesc 3 ani de la amplele acţiuni de proteste anticomuniste de la Chişinău, evenimente ce au constituit un moment de cotitură în istoria statului nostru.

Cu toate că până astăzi opiniile despre esenţa şi semnificaţia acelor evenimente rămân împărţite, fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova îşi declară ferma convingere că revolta tinerilor a fost determinantă pentru declanşarea unor procese ireversibile de aducere a Republicii Moldova în albia normalităţii.

Fără un “7 aprilie” nu ar fi existat AIE 1 şi 2, nu ar fi existat o presă liberă, demonopolizarea mai multor domenii ale economiei, o creştere economică durabilă, iar Republica Moldova nu ar fi avut un parcurs ferm proeuropean.

Fără un “7 aprilie” nu ar fi existat perspective clare pentru obţinerea dreptului de a circula fără vize în spaţiul european, de a avea în viitorul apropiat condiţii de comerţ liber cu statele UE, de a declanşa procedurile de semnare a Acordului de asociere până la finele anului 2013, care va oferi ţării noastre oportunitatea de aderare ca membru cu drepturi depline la Uniunea Europeană.

Evenimentele din 7 aprilie 2009 au constituit un exemplu remarcabil de implicare şi sacrificiu al tinerilor, care nu mai doreau să fie în continuare cetăţeni ai unei ţări izolate, sărace şi condusă de un regim totalitar.

În acelaşi timp, declarăm asumat că energia maselor protestatare a fost manipulată de către cei care urmăreau scopul ca, prin devastarea clădirilor oficiale, să aducă acuzaţii grave şi să anihileze forţele politice de orientare democratică.

Fracţiunea PLDM dezavuează cu fermitate oricare scenarii conspiraţioniste şi îşi declară deplina convingere că la 7 Aprilie 2009 a avut loc o revoltă sinceră şi spontană a unei generaţii care şi-a dorit şi îşi doreşte o patrie democratică, civilizată, prosperă şi europeană. Aceasta justifică pe deplin consfinţirea zilei de 7 aprilie drept Zi a Libertăţii.

Cu toate acestea, suntem nedumeriţi de prestaţia organelor Procuraturii, care nici până azi nu au reuşit să-i identifice pe cei care s-au făcut vinovaţi de escaladarea violenţelor, să stabilească gradul de vinovăţie a organelor de forţă şi a conducerii de atunci a statului. Provoacă nedumerire şi deciziile recente ale instanţelor de judecată privind achitarea poliţiştilor Papuc şi Botnari.

Fracţiunea PLDM este convinsă că ceea ce a fost obţinut cu atâta sacrificiu urmează a fi păstrat cu mare grijă. De aceea, facem apel către colegii noştri deputaţi să fim solidari, uniţi, responsabili şi să nu punem în joc viitorul prosper şi democratic al cetăţenilor Republicii Moldova de dragul unor ambiţii efemere de moment.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat primul în top 50 de politicieni Informaţie privind activitatea Departamentului PLDM de instruire şi promovare a cadrelor