Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Omagiu pentru eroii căzuţi în conflictul de pe Nistru

|versiune pentru tipar||
PPRM / 2 martie 2012
Partidul Popular din Republica Moldova

2 martie, ziua în care a început Conflictul armat de pe Nistru, a fost proclamată de Parlament Ziua Memoriei. Astăzi, eroii căzuţi în războiul sunt comemoraţi în întreaga ţară.

Dimineaţă, la Catedrala Naşterea Domnului din Chişinău a fost oficializată o slujbă de pomenire. După aceasta, înalta conducere a statului, în frunte cu preşedintele interimar Marian Lupu, premierul Vlad Filat şi edilul capitalei Dorin Chirtoacă, împreună cu alte partide extra-parlamentare, foşti combatanţi, dar şi oameni simpli au depus flori la Monumentul Domnitorului Ştefan Cel Mare.

Începând cu ora 11.00, s-a organizat marşul Memoriei din Piaţa Marii Adunări Naţionale până la Complexul memorial de pe strada Pan-Halipa.

Premierul a ţinut să menţioneze că astăzi şi natura plânge pentru cei ce au luptat pentru independenţa ţării: “În acreasta zi şi natura plânge, cu lacrimi de zăpadă. Oamenii au mari aşteptări, însă, acestea au fost spulberate cu 20 de ani în urmă. A fost război, dar trebuie să privim în viitor şi prin acţiuni şi nu declaraţii să oferim cetăţenilor acestui popor libertate şi prosperitate”, a declarat Filat.

La eveniment au venit să aducă mulţumiri şi plecăciuni tuturor eroilor căzuţi în război şi reprezentanţii Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM).

“Suntem recunoscători celor căzuţi pe câmpul de luptă, apărându-ne integritatea şi independenţa ţării. Este regretabil faptul că eroii rămaşi în viaţă nu sunt apreciaţi şi remuneraţi în totalitate. Oficialităţile îşi amintesc de aceştia doar la data de 2 martie”, a declarat preşedintele PPRM, Ian Lisnevschi.

Amintim că astăzi, se împlinesc 20 de ani de la Conflictul armat de pe Nistru. Tragicul eveniment s-a declanşat la data de 2 martie 1992, după ce preşedintele de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor rebele care atacaseră posturi de poliţie loiale ale Chişinăului de pe malul estic al Nistrului.

Numărul exact al victimelor nu a fost stabilit nici până astăzi. Potrivit unor date estimative, în timpul conflictului au murit aproape 300 de combatanţi moldoveni, înca 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de transnistreni, inclusiv militari.

Sursa: www.pprm.md

Au trecut 23 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan Tinerii PPM în vizită la bătrânii din Azilul de la Schinoasa Veche