Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii pregătesc un Program Alternativ de Dezvoltare Economică

|versiune pentru tipar||
PSRM / 30 mai 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor va lucra în următoarele luni pentru elaborarea unui Program Alternativ de Dezvoltare Economică, care va oferi soluţii concrete şi eficiente pentru problemele socio-economice din ţară.

Despre aceasta a declarat astăzi preşedintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului Republican al partidului care a avut loc la sfîrşitul saptămînii precedente.

Potrivit lui Igor Dodon, necesitatea elaborării unui asemenea program este determinată de faptul că Guvernul este incapabil să facă faţă problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, iar Strategia-2020 recent aprobată este sub orice critică. Actualul Guvern, constituit de AIE, este format pe criterii politice, nu pe criterii profesionale, din această cauză nivelul de competenţă al unor miniştri şi viceminiştri este inadmisibil de jos. Corespunzător, strategiile propuse de ministere sunt foarte slabe, iar Moldova se îndreaptă cu paşi rapizi spre un colaps economic.

Socialiştii susţin că situaţia din ţară este deplorabilă la toate capitolele, iar către toamnă se va înrăutăţi şi mai mult, instaurîndu-se o criză sistemică internă. Deja la ziua de astăzi există indicatori siguri ce trădeaza declinul economic şi apropierea unei crize sistemice. Astfel, deja patru luni consecutiv se înregistreză o dinamică negativă a mai multor indicatori, ceea ce indică intrarea Moldovei în etapa de recesiune.

În ianuarie-martie 2012, volumul producţiei industriale, comparativ cu trimestrul I al anului 2011, s-a redus cu 3,4%. Totodată această reducere se manifestă nu doar în două-trei ramuri ale acestui sector economic important. Reducerea volumelor s-a produs în activităţile industriale, ce asigură mai mult de 70% din volumul total al producţiei industriale.

Volumele transportului de mărfuri, în perioada ianuarie-aprilie a.c., spre deosebire de perioada corespunzătoare a anului trecut, au scăzut cu 21,4%.

O situaţie deosebit de alarmantă o avem în agricultură. Circa două sute mii de hectare de terenuri au rămas neprelucrate. Totodată, condiţiile climaterice nefavorabile au compromis grav o parte din culturile din acest an, iar politica statului în ramura respectivă (politica fiscală şi politica privind subvenţiile), este una care practic ruinează agricultorii.

În domeniul bugetar, în lunile ianuarie-aprilie 2012, veniturile planificate ale bugetului public naţional în ansamblu pe toate componentele n-au fost îndeplinite cu 333,5 milioane lei, inclusiv neexecutarea veniturilor fiscale a constituit 413,4 milioane lei.

Per ansamblu, există riscul ca în toamnă Guvernul să nu-şi poată onora obligaţiunile faţă de bugetari şi faţă de instituţiile statului. Iar această stare de lucruri e cauzată pe de o parte de strategiile neprofesioniste ale guvernanţilor, iar pe de altă parte de subordonarea faţă de directivele vicioase care au venit din partea unor finanţatori internaţionali şi sponsori ai guvernării.

Potrivit lui Igor Dodon, Programul Alternativ de Dezvoltare Economică va fi de esenţă socialistă. Iar ideile ce se vor conţine în acest program ar putea fi utilizate fie de un Guvern de alternativă, care ar putea să apară peste cîteva luni, fie vor servi ca idei călăuzitoare pentru o nouă guvernare, reformatată. Noul Guvern, oricare va fi originea lui, va trebui format pe criterii profesioniste, de competenţă, nu pe criterii de apartetenţă şi obedienţă partinică.

Sursa: socialistii.md

PSRM va contesta Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse la Curtea Constituţională Igor Dodon a participat la sărbătoarea “Ultimului sunet” la un liceu din Chişinău