Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Cineva din AIE doreşte alegeri anticipate

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 iunie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Pentru mine este cît se poate de evident că în cercurile înalte ale puterii se produc în prezent nişte mişcări suspecte. Din informaţiile care ajung la noi, cunoaştem că în rîndul forţelor parlamentare au loc manevre şi regrupări de forţe, se poartă negocieri tainice şi se urzesc combinaţii politice. E vorba nu doar de ruperea AIE (asta ar fi bine), ci de căderea Guvernului şi dizolvarea Parlamentului (şi asta e periculos).

În pregătirea pentru eventuala Marea Ruptură, se elaborează activ diverse capete de acuzaţie, juridice sau propagandistice, împotriva actualilor încă parteneri de Alianţă; unele din aceste acuzaţii îşi arată deja creştetul, altele îşi aşteaptă vremea potrivită.

Motivele acestei rupturi şi a declanşării alegerilor anticipate pot fi mai multe. Unul din ele este cu siguranţă conştinetizarea de către guvernanţi a declinului economic şi social care se va agrava peste jumătate de an. Am mai spus că această guvernare nu va avea un Happy end. Asta o înţeleg şi liderii AIE şi unii dintre ei vor să se dezbaiere de responsabilitate cît nu e încă prea tîrziu.

Guvernarea actuală poate fi ruptă pe mai multe căi, însă pîrghia reală prin care se poate ajunge la anticipate este una — demisia Guvernului. Şi în această privinţă există un set de scenarii şi diverse algoritme partinice prin care aceste scenarii pot fi realizate. Cunoaştem că în prezent unele scenarii sunt subtil testate în practică. Unii comentatori politici au şi sesizat deja asemenea probabilităţi.

Socialiştii au votat preşedintele statului pentru a oferi ţării stabilitate. Am votat preşedintele pentru a evita anticipatele, pentru a crea un fundal politic favorabil dezvoltării economice şi concilierii civice. Din cîte vedem, liderii din AIE nu sunt capabili să muncească nici pe timp de stabilitate, nu au competenţa de a face faţă problemelor.

PCRM astăzi doreşte alegeri anticipate, pentru că vrea cu ardoare să se răzbune pe toţi. Vrea să-i treacă prin seceră şi pe oponenţii politic, şi mediul de afaceri, şi societatea civilă, şi funcţionărimea. Voronin vrea să organizeze o vendetă. Motivele lui sunt cinice şi clare.

La fel de cinice sunt motivele unora de la guvernare, care au alte temeiuri, dar la fel ca şi comuniştii vor să provoace alegeri parlamentare anticipate. Acţiunile lor vor fi din ce în ce mai îndrăzneţe, dacă opinia publică nu-i va pune la punct.

Socialiştii au anunţat de la bun început că îşi doresc destrămarea actualei alianţe de guvernare, ipocrită şi necompetentă. Însă după distrugerea AIE trebuei să apară o altă guvernare, reformatată, profesionistă, care să salveze ţara din criza economică şi socială foarte gravă care va lovi peste jumătate de an. Anticipatele nu sunt o soluţie, ci un dezastru. De aceea, Partidul Socialiştilor va lupta deschis împotriva forţelor politice care împreună cu PCRM vor să cufunde ţara într-un nou haos politic.

Obiectivul nostru comun trebuie să fie reformatarea guvernării. Altă alternativă nu există. Pentru că unii din AIE duc ţara fie spre faliment, fie spre anticipate.

Sursa: dodon.md

“Fie ca mereu să trăiască victoria noastră…” Socialiştii vor insista asupra evacuării pietrei comemorative din Piaţa Marii Adunări Naţionale