Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii vin în ajutorul agricultorilor moldoveni

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 iulie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon a criticat dur politica Guvernului în domeniul agricol, a lansat o nouă campanie socială — “Cumpărăm Produse Moldoveneşti” — şi a declarat că Partidul Socialiştilor este gata să se alăture protestelor iniţiate de agricultori. Toate acestea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, cu participarea lui Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, însoţit de Viorel Melnic şi Victor Sorocean, membri ai comitetului executiv şi alţii.

Igor Dodon a lansat astăzi un atac dur împotriva politicilor promovate de Guvernul Filat în domeniul agricol. Potrivit liderului socialist, Guvernul în loc să ajute agricultorii în actualele condiţii climaterice deosebit de dificile, îi împinge pe fermierii autohtoni spre faliment definitiv. Conducerea Ministerului Agriculturii este într-atît de incompetentă, încît dacă acest minister nu ar exista, agricultura moldovenească nici nu ar simţi diferenţa, sau ar funcţiona chiar în condiţii mai bune.

Pentru a-şi argumenta nemulţumirea faţă de activitatea guvernării, Igor Dodon a prezentat un set de date din sectorul agroalimentar, care atestă o situaţie critică pentru Republica Moldova. Dintre acestea, menţionăm:

Condiţiile şi criteriile expuse în regulamentul de subvenţionare şi în contractul încheiat între producătorul agricol şi AIPA lasă loc pentru mituiri.

Igor Dodon, de asemenea, a învinuit Guvernul de organizarea unui “genocid fiscal”, prin care o ramură întreagă a economiei — agricultura, va fi desfiinţată, iar fermierii vor fi trecuţi pe pantă. Astfel, Dodon semnalează că pentru anul 2012, Parlamentul a aprobat un set de modificări la legislaţia fiscală care majorează presiunea fiscală asupra cetăţenilor şi agenţilor economici ce activează în agricultură şi sectoarele conexe ei:

O situaţie deosebit de gravă găsim în sfera realizării produselor autohtone. Potrivit datelor oficiale, circa 60% din coşul de consum e format din produse de import. În primul trimestru al anului 2012, Republica Moldova a importat produse agroalimentare şi animale vii în sumă de aproximativ 205 mln. dolari (o creştere comparativă de 5,3%). Dintre acestea, importul de zahăr a crescut aproape de 2 ori; cereale — cu 23%; carne — cu 24%, produse lactate — cu 17%. Pentru al treilea trimestru al anului, se aşteaptă o creştere şi mai semnificativă a importurilor.

Igor Dodon a venit în încheierea conferinţei cu un apel, care poate fi redat prin următoarele teze:

“Guvernul AIE nu este capabil să susţină sectorul agricol. Guvernul din protector al agriculturii s-a transformat în calamitate naturală pentru agricultori. De aceea, astăzi una din puţinele speranţe suntem noi toţi, consumatorii de rând. Criza din sector poate fi depăşită doar dacă se vor consuma preponderent produse autohtone, diminuînd, astfel, cererea de produse similare importate. O creştere a consumului de produse autohtone va contribui la ieşirea parţială din criză a agriculturii moldoveneşti, fiindcă va stimula investiţiile şi spori competitivitatea produselor moldoveneşti. Daca însă, se va stimula consumul din importuri, nu vom obţine nimic şi agricultorii, ţăranii, economia în general va decădea şi mai grav.

De aceea, Partidul Socialiştilor a început de astăzi o campanie de afişaj la scară republicană, cu îndemnul: «Procurăm Produse Moldoveneşti. Susţinem Producătorii Noştri». Mii de placate cu aceste îndemnuri vor fi afişate în toate pieţile din republică, pentru a le reaminti cetăţenilor că fiecare persoană poate contribui direct şi concret la salvarea agriculturii naţionale”.

În final, Igor Dodon a declarat oficial că partidul pe care îl conduce este gata să sprijine acţiunile de protest ale agricultorilor si să le ofere suport logistic, politic, uman şi juridic.

Sursa: socialistii.md

Declaraţia grupului de membri ai PCRM privind aderarea la Partidul Socialiştilor Igor Dodon s-a întîlnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Mukhametshin