Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialistii propun ca primarul sa fie demis prin Referendum pe 2 decembrie

|versiune pentru tipar||
PSRM / 12 septembrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii au pregătit un proiect de hotărîre a Consiliului municipal Chişinău de iniţiere a referendumului local privind revocarea din funcţie a Primarului General Dorin Chirtoacă, care va fi propus consilierilor pentru examinare.

Proiectul de hotărîre mai conţine propunerea Comisiei Electorale Centrale de a stabili ziua desfăşurării referendumului pe data de 02.12.2012. În cadrul referendumului locuitorii municipiului Chişinău vor fi îndemnaţi să răspundă la următoarea întrebare “Sunteţi pentru revocarea Primarului General al mun.Chişinău Dorin Chirtoacă din funcţie?”

Potrivit notei informative la proiect, necesitatea organizării referendumului este dictată de faptul că după un an de activitate în funcţia de Primar General, Dorin Chirtoacă nu a respectat interesele locuitorilor din mun.Chişinău, a depăşit în unele cazuri atribuţiile sale de serviciu, a adus capitala într-o situaţie economică şi financiară deplorabilă. Doar pentru primele 6 luni ale anului 2012 dificitul bugetului local a depăşit 20%. Conform raportului CCCEC, Primaria mun.Chişinău, condusă de Dorin Chirtoacă a devenit cea mai coruptă instituţie din Republica Moldova. Conform raportului prezentat de Curtea de Conturi la data de 26.07.2012 s-a stabilit că Administraţia Publică Locală cu derogare de la cadrul normativ a efectuat achiziţii de circa 322 milioane lei, etc.

Anterior, la 11 iulie curent socialiştii au organizat o conferinţă de presă prin care au anunţat despre iniţierea activităţilor de organizare a unui referendum de demitere a Primarului general Dorin Chirtoacă. Mai tîrziu, necesitatea demiterii edilului capitalei a fost expusă şi de fracţiunea comunistă din Consiliul municipal Chişinău în cadrul unei şedinţe a consiliului municipal.

Conform legislaţiei, referendumul local de revocare din funcţie a Primarului General poate fi iniţiat prin două căi: prin decizia Consiliului municipal Chişinău, sau prin colectarea a 10% de semnături a tuturor alegătorilor din mun. Chişinău şi prezentarea lor instanţei de judecată.

Sursa: socialistii.md

La Briceni 75 de persoane au primit carnete de membri ai PSRM 14 septembrie, şedinta Curtii de Apel vizavi de marsul unionistilor