Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii insistă asupra adoptării urgente a proiectelor de majorare a pensiilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 martie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, membrii şi simpatizanţii PSRM, au organizat un miting în faţa Ministerului Agriculturii, pronunţîndu-se în mod repetat pentru includerea pe ordinea de zi a Parlamentului în regim de urgenţă a iniţiativelor de susţinere a pensionarilor, lansate recent de către Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi semnate de către 60 mii de cetăţeni din mai multe raioane ale ţării.

Socialiştii au înmînat fiecărui deputat cîte un afiş promoţional, în care sînt expuse pe scurt iniţiativele de susţinere a pensionarilor, cu solicitarea de a contribui la examinarea şi adoptarea lor urgentă atît în comisii, cît şi la şedinţa plenară din 21 martie 2013.

Iniţiativele ţin de majorarea graduala a pensiilor cu 20% divizate în două etape pe parcursul anului pentru înlăturarea decalajului în mărimea pensiilor şi nivelul minim de existenţă; echivalarea mărimii pensiilor pentru beneficiarii care şi-au realizat dreptul la pensie pînă la 1 ianuarie 1999, şi după această perioadă; asigurarea dreptului incontestabil la pensie în favoarea descendenţilor pe perioada a 5 ani de la data stabilirii pensiei, în cazul decesului titularului de pensie.

Cei prezenţi la manifestare au menţionat că situaţia în care se află azi pensionarii în Moldova este sub orice critică şi au accentuat că nu se vor lăsa de proteste pînă cînd doleanţele lor nu vor fi satisfăcute.

Protestatarii au scandat: “Pensionarilor o viaţă decentă”, “Opriţi genocidul pensionarilor”, “Cerem majorarea pensiilor cu 20%” etc.

De remarcat, că socialistii au inregistrat în Parlament un proiectde lege pentru susţinerea pensionarilor.Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale mărimea medie a pensiilor constituie: pentru limita de vîrstă mai puţin de o mie lei; pentru invaliditate mai puţin de 800 lei; pentru urmaşi mai puţin de 600 lei. Numărul total al beneficiarilor de pensii pentru limită de vîrstă, pentru invaliditate şi de urmaşi constituie 633780 persoane la data de 01.10.2012 ceea ce constituie 98% din numărul total de beneficiari care primesc o pensie sub o mie lei şi numărul acestora este în continuă creştere.

Sursa: socialistii.md

Protest în susţinerea pensionarilor

Astăzi, aripa tînără a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” împreună cu un număr de pensionari au organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Agriculturii, unde activau comisiile parlamentare.

Acţiunea s-a organizat în susţinerea iniţiativelor parlamentare ale socialiştilor.

Participanţii la protest au cerut de la parlamentari majorarea pensiilor cu 20%, echivalarea în drepturi a cetăţenilor care s-au pensionat pînă la 1 ianuarie 1999 cu acei care au ieşit la pensie după data menţionată.

“Toţi pensionarii trebuie să primească egal pentru acelaşi volum de lucru şi numărul anilor munciţi” — a declarat consilierul municipal, Elena Hrenova.

De menţionat că în afara majorării pensiilor proiectul de lege prevede asigurarea necondiţionată a dreptului la primirea pensiei de către succesori pe un termen de cinci ani de la calcularea pensiei în caz de eventual deces al pensionarului.

“Statul este obligat să întoarcă pensionarului sau rudelor apropiate ale acestuia cel puţin o parte din mijloacele meritate. Cei care au construit ţara noastră au dreptul la o bătrîneţe demnă” — a menţionat membrul Comitetului Executiv PSRM, Vlad Batrîncea.

De menţionat că pînă în ziua de azi activiştii partidului şi a Gărzii Tinere au colectat zeci de semnături în susţinerea acestei iniţiative, care nu pot fi ignorate.

Cerinţele Partidului Socialiştilor şi a Gărzii Tinere au fost auzite

Acţiunea de protest de astăzi şi cerinţele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi a Gărzii Tinere nu au rămas fără atenţie.

Comisiile parlamentare au aprobat iniţiativa de majorare a pensiilor — acesta este primul pas înainte de a include proiectul de lege în ordinea de zi a şedinţei Parlamentului.

Reamintim că astăzi Partidul Socialiştilor împreună cu Garda Tînără a desfăşurat o altă acţiune de protest în faţa Ministerului Agriculturii, unde activau comisiile parlamentare.

Activiştii au cerut ca iniţiativa cu privire la majorarea pensiilor să fie inclusă în ordinea de zi a şedinţei Parlamentului.

În opinia lor, zeci de mii de semnături colectate în susţinerea acestei iniţiative nu pot fi ignorate.

Propunerea socialiştilor a fost susţinută de membrii Comisiilor.

Sursa: gardatinara.md

Reformele din cadrul MAI conduc la creşterea criminalităţii în Moldova Şi iată rezultatul!