Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii îl acuză pe Şalaru de vînzarea tehnicii militare moldoveneşti peste hotare şi anunţă despre înregistrarea unei moţiuni simple împotriva ministrului

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 iunie 2016
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Trei instalaţii militare antiaeriene au fost vîndute de Ministerul Apărării al Moldovei contra sumei de 660 mii de dolari. Informaţia în cauză a fost făcută publică astăzi de către deputaţii din partea Partidului Socialiştilor, Grigore Novac şi Ghenadie Mitriuc, care au prezentat şi dovezi video a modului în care tehnica militară a fost scoasă de pe teritoriile a trei baze militare moldoveneşti.

Deputaţii au menţionat şi au demonstrat că aceste acţiuni au avut loc în toiul nopţii. Începînd cu mijlocul lunii aprilie, tehnica a fost evacuată din unitatea militară din Dănceni, în noaptea de 28 spre 29 aprilie — din unitatea militară din Durleşti, iar la începutul lunii mai — din unitatea dislocată în satul Băcioi. Sistemele au fost transportate la Aeroportul Internaţional de la Mărculeşti şi vîndute. Potrivit lui Novac, pentru cele trei instalaţii antiaeriene a fost primită suma de 660 mii de dolari, costul real al fiecăreia fiind mult mai mare. Socialiştii bat alarma: fără instalaţii antiaeriene spaţiul aerian al Republicii Moldova rămîne neprotejat. Plus la toate, prin aceste acţiuni ţara noastră riscă să fie implicată într-un scandal internaţional.

“Fiecare din instalaţiile de acest gen îşi are propriul număr de serie. Ferească Domnul ca vre-una din instalaţiile vîndute să apară într-o ţară aflată în conflict. Ne vom alege cu un scandal internaţional”, a spus Novac, menţionînd că, anterior, Ministerul Apărării sub conducerea lui Vitalie Marinuţa deja a vîndut armament Armeniei, fapt ce a generat agravarea relaţiilor ţării noastre cu Azerbaidjanul.

Novac susţine că după instalaţii va urma comercializarea rachetelor. Fiecare dintre acestea poate fi vîndută cu 3500 de dolari, iar în caz de modernizare — cu mai mult de 120 de mii dolari/bucata. Moldova dispune de mai mult de 100 de rachete.

În opinia socialiştilor, Şalaru nu are de gînd să se oprească aici. Zilele trecute, deputaţii PSRM au aflat că pe poligonul de la Bulboaca a început demontarea autospecialelor de localizare radiogoniometrică, folosite pentru perceperea şi blocarea semnalului. Blocurile acestor maşini conţin metale preţioase, precum aurul, argintul, platina şi paladiul. Moldova dispune de 5 maşini de acest gen. Aflînd despre acest lucru, deputaţii Partidului Socialiştilor s-au deplasat la poligon, dar nu li s-a permis accesul la faţa locului. “Ni s-a spus că dacă nu plecăm de acolo, vom fi arestaţi”, a declarat Novac.

La rîndul său, deputatul din partea Partidului Socialiştilor şi vice-preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Ghenadie Mitriuc, a menţionat că principalul scop al liberalilor, care de cîţiva ani la rînd se află în fruntea Ministerului Apărării al Moldovei, este distrugerea armatei naţionale.

“Sub conducerea liberalului Anatol Şalaru au loc acţiuni inexplicabile. El îi dă afară pe adevăraţii profesionişti din Minister doar pentru ca aceştia să nu-l împiedice să-şi desfăşoare afacerile sale murdare. Distrugerea armatei va duce la dispariţia statului. Trebuie să punem capăt acestor acţiuni”, a spus el.

În legătură cu cele expuse, Novac a indicat că la şedinţa de astăzi socialiştii vor înainta o moţiune simplă împotriva ministrului Apărării şi vor prezenta probe Procuraturii Generale, cerînd urmările penală pentru Şalaru.

Sursa: socialistii.md

Domnului Andrian CANDU,
Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

Moţiune simplă
asupra activităţii domnului Anatolie Şalaru, Ministrul Apărării al Republicii Moldova

Prin prezenta, deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile art. 105 alin.(2) din Constituţia Republicii Moldova şi articolele 112–115 din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova aprobat prin Legea nr.797-XIII din 02.04.1996, înaintează moţiunea simplă asupra activităţii Ministrului Apărării al Republicii Moldova, domnul Anatolie ŞALARU.

Motivarea

În ultima perioadă asistăm la evenimente fără precedent în Republica Moldova cînd Ministerul Apărării condus de ministrul Anatolie Şalaru pe lîngă faptul că a creat o imagine negativă a întregului sistem militar, permite desfăşurarea anumitor activităţi comerciale dubioase, contrar legislaţiei în vigoare, în urma cărora se obţin venituri a căror utilizare şi repartizare rămîne a fi însă netransparentă. Acest fapt a provocat nemulţumirea întregii societăţi civile precum şi a militarilor care îşi expun direct îngrijorarea faţă de capacitatea de apărare a statului. Astfel, au apărut diferite informaţii cu privire la licitaţia organizată de întreprinderea de Stat “Aeroportul Internaţional Mărculeşti” care lasă mai multe semne de întrebare vis-a-vis de corectitudinea acestei tranzacţii, în timp ce mai multe persoane din domeniul militar consideră că statul este prejudiciat cu milioane de USD.

Astfel, la data de 10 decembrie 2015 prin ordinul nr.641 cu privire la transmiterea unor bunuri materiale de la balanţa Ministerului Apărării la balanţa întreprinderii de Stat “Aeroportul Internaţional Mărculeşti”, au fost transmise 3 complexe de rachete antiaeriene S-125M1 aflate în gestiunea Regimentului de rachete antiaeriene la balanţa întreprinderii de Stat “Aeroportul Internaţional Mărculeşti”. Ulterior, deja pe 25 decembrie 2015 aceste complexe au fost scoase la vînzare de către IS “Aeroportul Internaţional Mărculeşti” prin licitaţii dubioase publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, fiind expuse cele trei complexe de rachete la preţul de 600 de mii USD. Imediat după licitaţie, complexele de rachete antiaeriene au fost declarate nefuncţionale, deşi, potrivit veteranilor Armatei Naţionale, acest lucru nu este adevărat, ele avînd o valoare mult mai mare şi o importanţă deosebită în protejarea spaţiului aerian şi consolidarea capacităţilor de apărare a statului Republica Moldova.

La moment, deţinem probe materiale şi înregistrări video care demonstrează faptul că în noaptea de 14 spre 15 aprilie 2016, 19 spre 20 aprilie 2016, 21 spre 22 aprilie 2016, 26 spre 27 aprilie 2016, a fost scoasă tehnica militară din baza militară Dănceni. La data de 28 spre 29 aprilie 2016, la fel noaptea, s-a scos tehnica militară din baza militară Durleşti şi Dănceni, iar la data de 3 spre 4 mai şi 5 spre 6 mai 2016 a fost scoasă tehnică militară de pe teritoriul bazei militare Băcioi şi transportată pe teritoriul IS “Aeroportul Internaţional Mărculeşti”. S-a ajuns chiar pînă la scoaterea postamentului cu un complex antiaerian de pe teritoriul bazei militare Durleşti. Republica Moldova a rămas cu spaţiul aerian neprotejat şi cu capacitatea de apărare distrusă.

Înstrăinarea patrimoniului militar cu grave încălcări şi aducerea armatei naţionale într-o stare deplorabilă este unica realizarea a actualului ministru care după ce a deposedat Republica Moldova de armament antiaerian, recent a început şi distrugerea tehnicii radioelectronice. Astfel, a început demontarea autospecialelor de bruiaj şi radiogoniometru care după structura lor conţin materiale preţioase. Nu sunt clare temeiurile iniţierii unor astfel de proceduri prin procesele-verbale de declasare la reformă şi casare a acestor autospeciale din data de 20 mai 2016 şi prin ordinele de distribuţie pentru demontare şi sortare.

Toate aceste fărădelegi urmează să fie stopate imediat iar persoanele responsabile în frunte cu ministrul Anatolie Şalaru, atrase la răspundere conform legislaţiei.

La data de 25 mai 2016 a fost făcută public informaţia prin care ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate în comun cu Procuratura Generală au realizat un complex de acţiuni speciale de investigaţii, urmare a cărora au deconspirat mai mulţi militari ai Armatei Naţionale, bănuiţi de sustragerea din cadrul unităţilor militare şi comercializarea substanţelor explozive, muniţiilor, precum şi a altor obiecte de iniţiere a exploziilor. La 24 mai, în cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliul bănuiţilor şi la locurile de muncă ale acestora, aflate în localităţile Bălţi şi Străşeni, au fost depistate şi ridicate: 1,6 kilograme de trotil; 126 cartuşe de luptă de calibrul 7,62; 88 capse detonante de model “UZRGM”; 3 focoase de model “M-12”, destinate pentru iniţierea bombei de calibru 120 mm; 94,8 metri de fitil detonant; un calup (o bucată) de amonit cu masa de 328 grame, precum şi 36 grame de trinitrotoluen — substanţă explozivă brizantă de putere medie. La moment, pe numele bănuiţilor a fost iniţiată urmărirea penală în baza prevederilor art. 290 Cod Penal al Republicii Moldova, pe faptul “purtării, păstrării, fabricării, reparării sau comercializării ilegale a armelor şi muniţiilor, sustragerii lor”. Toate aceste acţiuni nu sunt altceva decît rezultatul managementului defect al conducerii Ministerului Apărării şi al ministrului personal, cînd avansarea militarilor este pe bază de criterii de partid şi la funcţii înalte acced doar persoane apropiate şi devotate ministrului personal. Toţi cei care se opun hoţiilor şi ilegalităţilor sunt imediat disponibilizaţi şi eliberaţi din funcţie.

O altă încercare de delapidări a patrimoniului statului este faptul că Ministerul Apărării al Republicii Moldova în calitate de gestionar al lotului de teren cu suprafaţa de 3,123 ha, din str. Nicolae Testemiţanu nr.3, mun. Chişinău, cu numărul cadastral 0100101661, a anunţat intenţia sa în construirea de locuinţe şi obiective de menire social culturală pe acest teren, care este proprietate publică a statului din domeniul privat. Încă de la începutul mandatului său, ministrul Apărării manifestă interes comercial faţă de patrimoniul armatei şi faţă de terenurile ce aparţin Ministerului Apărării.

Mai mulţi veterani ai războiului din 1992, precum şi fondatori ai Armatei Naţionale consideră că din momentul numirii lui Anatolie Şalaru în calitate de ministru al apărării a început un proces de distrugere a Armatei Naţionale, iar cei mai buni ofiţeri au fost destituiţi în mod neîntemeiat şi ilegal din funcţiile ocupate, iar alţii chiar din serviciul militar, un flux tot mai mare de militari pleacă din armată sau sunt transferaţi dintr-o funcţie în alta. Pentru prima dată în ultimii ani, Armata Naţională concediază mai mulţi militari decît angajează.

La moment nu s-au găsit resurse sau mai bine zis nu există interes elementar pentru a fi rezolvată problema cu uniforma militară şi asigurarea tuturor militarilor cu echipament necesar, ori studenţii Academiei Militare a Forţelor Armate la ziua de azi sunt impuşi să-şi procure uniforma din bani proprii. Prin contractul nr. 14/753 din 23 iulie 2015, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 26715000,00 lei prin achiziţionarea de ţesătura combinată cu desen camuflat de o calitate joasă care se decolorează la prima spălare. Mai mult, dacă faci o vizită prin cazarmele militarilor poţi vedea imagini jalnice cu tineri militari îmbrăcaţi în uniforme vechi, decolorate şi în condiţii sub limita decentului. Cariera militară este din ce în ce mai puţin atractivă pentru tinerii noştri. Armata este demoralizată, efectivul ei este divizat şi în aceste circumstanţe nu poate fi vorba despre o menţinere a armatei şi a securităţii militare a statului la nivelul cuvenit.

Ministrul Apărării manifestă o atitudine iresponsabilă faţă de securitatea statului şi faţă de apărarea naţională, iar acţiunile sale îndeosebi în ultima perioadă sunt îndreptate exclusiv pentru unirea Republicii Moldova cu România şi încălcarea gravă a statutului constituţional de neutralitate precum şi întreprinderea măsurilor vădite spre aderarea Republicii Moldova la NATO. Această poziţie este promovată nu doar în ţară, dar şi în cadrul vizitelor oficiale din străinătate şi de către actuala guvernare. Domnul ministru îşi permite declaraţii politice scandaloase referitoare la statalitatea moldovenească. În special, el a spus la un post de televiziune că neutralitatea Moldovei este o ficţiune, ce există doar pe hîrtie. Abordarea neprofesionistă a activităţii prin care s-au adus prejudicii statului Republica Moldova atît materiale cît şi de imagine, societăţii în întregime cît şi cetăţenilor în particular este proprie domnului ministru care a contribuit la diminuarea capacităţii militare a ţării. Astăzi în Armata Naţională a Moldovei s-a creat o situaţie critică — ofiţerii sînt împărţiţi conform criteriilor politice, iar starea morală a militarilor s-a redus pînă la un nivel critic. Pe acest fundal, instituţia militară este prejudiciată în rezultatul aplicării schemelor ilegale de utilizare a fondurilor publice.

Această moţiune simplă este doar una din primele acţiuni prin care ne putem spăla de ruşinea şi iresponsabilitatea unui reprezentat al Guvernului în faţa societăţii. Armata Naţională a Republicii Moldova este una dintre instituţiile pilon ale statalităţii şi a sistemului de securitate naţională. Problema rolului instituţiei Armatei în asigurarea securităţii naţionale este una fundamentală pentru realităţile social-politice interne şi internaţionale de ultimă oră.

Stimaţi deputaţi, nu mai putem tolera această situaţie, nu mai putem privi incompetenţa domnului ministru Anatolie Şalaru care se joacă cu securitatea ţării noastre. Avem nevoie de schimbări, iar primordial este de a stopa procesul de distrugere a Armatei Naţionale şi de a curma acţiunile ilegale ale ministrului apărării, Anatolie Şalaru.

Dispozitivul

Avînd în vedere motivaţia expusă mai sus care demonstrează carenţele grave din activitatea Ministrului Apărării al Republicii Moldova a domnului Anatolie Şalaru, deputaţii semnatari ai prezentei moţiuni simple, formulată în conformitate cu prevederile articolele 112–115 din Regulamentul Parlamentului aprobat prin Legea nr.797-XIII din 02.04.1996, solicităm în mod de urgenţă, iniţierea procedurii de demitere din funcţie a Ministrului Apărării al Republicii Moldova domnul Anatolie Şalaru.

Sursa: parlament.md

Socialiştii au înregistrat moţiunea simplă de cenzură contra ministrului Corina Fusu Fracţiunea parlamentară a PSRM a înregistrat o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu