Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Lansarea noului site dedicat alegerilor şi partidelor din Republica Moldova — alegeri.md

|versiune pentru tipar||
ianuarie 2019
Lansarea noului site dedicat alegerilor şi partidelor din Republica Moldova — alegeri.md

La 11 ianuarie 2019, în cadrul unei conferinţe de presă, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat noua versiune a portalului alegeri.md unde prezintă cea mai amplă informaţie despre alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 precum şi despre scrutinele electorale anterioare.

Portalul oferă în prim plan detalii despre noul sistem electoral, în particular, profilurile concurenţilor electorali în circumscripţia naţională şi în circumscripţiile uninominale, ofertele electorale ale concurenţilor şi cum se poziţionează aceştia comparativ cu alţi participanţi la alegerile din acest an dar şi la cele anterioare. Actualmente, pe prima pagină sunt prezentate informaţii despre alegerile din acest an, dar şi ştiri electorale colectate de la diverse instituţii media şi instituţii publice care reflectă cele mai relevante aspecte ale perioadei electorale.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că lansarea respectivei platforme este legată de schimbarea sistemului electoral şi se vrea ca finalitate crearea unei enciclopedii a proceselor electorale din Republica Moldova. “Concurenţii electorali şi partidele politice sunt şi ei ţinta acestui proiect. Pe lângă compartimentul «Alegeri» există un compartiment special dedicat partidelor politice, unde este reflectată întreaga evoluţie a partidelor politice din Moldova începând cu anul 1989. Evoluţia a 96 de partide politice, unele dintre care au dispărut pe parcurs”, a notat Igor Boţan. Potrivit lui, scopul alegeri.md este de a oferi cetăţenilor un spectru larg de informaţii cu caracter electoral pentru a facilita efectuarea unei alegeri conştiente, având posibilitatea să urmărească în detalii orice scrutin electoral curent, inclusiv în raport cu cele precedente, să observe evoluţia actorilor politici şi să participe activ la procesele electorale în calitate de alegători sau candidaţi.

Pagina web alegeri.md apare în cadrul proiectului “Adecvarea platformei alegeri.md la noul sistem electoral mixt”, finanţat de către Fundaţia Soros-Moldova. Compartimentul dedicat partidelor politice este susţinut financiar de către Ambasada Olandei în cadrul proiectului “Promovarea alegerilor parlamentare 2019 competitive prin informare despre partidele politice”.