Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018Curier electoral

Curier electoral din 2 aprilie 2018

|versiune pentru tipar|

Renato Usatîi şi-a prezentat demisia din funcţia de primar al mun. Bălţi

Primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat în cadrul unei emisiuni televizate din 12 februarie 2018 că va demisiona din funcţia publică. Usatîi a spus că, după plecarea sa la Moscova, a crescut considerabil presiunea asupra colegilor săi din cadrul primăriei, precum şi a membrilor de partid. “Oamenilor le sunt deschise dosare penale, se comandă articole în presă sau se oferă direct mită. Mulţi nu se fac faţă presiunilor, iar munca primăriei este blocată”, a declarat edilul. Potrivit lui, locuitorii oraşului Bălţi vor putea vota un nou primar pe 20 mai, când vor avea loc alegeri locale noi.

La 15 februarie 2018 Consiliul Municipal Bălţi a luat act de demisia primarului Renato Usatîi.

Dorin Chirtoacă şi-a prezentat demisia din funcţia de primar al capitalei

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, suspendat din funcţie, a anunţat într-o conferinţă de presă din 16 februarie 2018 că renunţă la mandat, decizie luată în semn de protest faţă de abuzurile care au loc împotriva oraşului, dar şi împotriva sa. Primarul general a mai spus că, în condiţiile în care îşi anunţă demisia, alegerile în Chişinău urmează să se organizeze pe 20 mai şi că este gata să candideze alături de Igor Dodon, Vlad Plahotniuc sau oricine altcineva.

La 27 februarie 2018 Consiliul Municipal Chişinău a luat act de demisia primarului Dorin Chirtoacă.

PDM nu va avea un candidat la alegerile locale noi din Chişinău

În cadrul unui briefing de presă din 6 martie 2018, liderul democraţilor Vlad Plahotniuc, a declarat că PDM nu va avea un candidat la funcţia de primar general al mun. Chişinău, dar este gata să susţină un candidat unic al partidelor pro-europene şi de dreapta. Vlad Plahotniuc spune că Primăria municipiului Chişinău riscă să ajungă în mâinile PSRM, deoarece partidele de dreapta şi cele europene sunt fragmentate, iar cetăţenii au o poziţie clară în ce direcţie să se orienteze.

La 20 mai vor avea loc alegeri locale noi ale primarilor municipiilor Chişinău şi Bălţi

La 12 martie 2018 Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 20 mai 2018 desfăşurarea alegerilor locale noi ale primarilor municipiilor Chişinău şi Bălţi. Mandatul aleşilor locali a încetat înainte de termen în legătură cu demisia acestora. Potrivit CEC, pentru data de 20 mai 2018 s-a stabilit anterior desfăşurarea alegerilor locale noi ale primarilor şi în alte 5 localităţi din ţară: comuna Leuşeni şi satul Nemţeni, raionul Hînceşti, comuna Voloviţa, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei şi comuna Pîrliţa, raionul Ungheni. // CEC

La Chişinău şi Bălţi au fost constituite consiliile electorale de circumscripţie

La 30 martie 2018 Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit consiliile electorale de circumscripţie de nivelul doi pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale noi din 20 mai 2018 în municipiile Chişinău şi Bălţi. Consiliile urmează să facă publică informaţia privind locul (biroul), data şi ora primirii documentelor pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de primar, cu 24 de ore pînă la începerea recepţionării documentelor de la candidaţii electorali. De asemenea, CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare, ce pot fi transferate pe contul “Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile din 20 mai. Pornind de la coeficientul de 28.49 lei pentru un alegător, pentru mun. Chişinău plafonul mijloacelor financiare va fi de 18,025,252.63 lei iar pentru mun. Bălţi — 3,001,136.60 lei. // CEC