Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Comunicat de presă a Mesei Rotunde cu Statut Permanent

|versiune pentru tipar||
PCRMPPCDASDM (AMN) • PEMAVE (astăzi PVE) • PSL / 30 aprilie 2002
Participanţii la Masa Rotundă cu Statut Permanent au salutat prezenţa, în şedinţa din 30 aprilie curent, a liderilor celor trei Fracţiuni parlamentare — dl Victor Stepaniuc, liderul Fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor, dl Iurie Roşca, liderul Fracţiunii parlamentare a Partidului Popular Creştin Democrat, şi dl Dumitru Braghiş, liderul Fracţiunii parlamentare “Alianţa Braghiş”.

În cadrul dialogului au fost examinate rezultatele audierilor de la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei vizînd funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova şi acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru realizarea prevederilor incluse în Rezoluţia adoptată de înaltul for european.

Dînd o apreciere înaltă Mesei Rotunde cu Statut Permanent, ca formă eficientă de dialog politic, participanţii au avansat propuneri de natură să apropie toate părţile şi să constituie proiectul unui plan de acţiuni comune, orientate spre soluţionarea celor mai arzătoare probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Reprezentanţii celor trei Fracţiuni parlamentare şi ai formaţiunilor politice extraparlamentare au ajuns la un numitor comun asupra priorităţilor tematice din cadrul şedinţelor, considerînd necesar a examina şi elabora, în cadrul MRSP, soluţii privind diferendul transnistrean, detensionarea relaţiilor Chişinău-Comrat, promovarea consecventă a reformelor economice şi democratice, integrarea europeană a Republicii Moldova, intensificarea combaterii corupţiei, perfecţionarea sistemului electoral, minorităţilor naţionale, participarea Opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare în cadrul unor programe de dezbateri la Radioteleviziunea de stat.

Stabilind o ordine a priorităţilor, participanţii la MRSP au inclus în ordinea de zi a şedinţei viitoare elaborarea unei poziţii unice în vederea soluţionării problemei zonei de est a Republicii Moldova.

La şedinţa din 30 aprilie a.c. a Mesei Rotunde cu Statut Permanent au mai aderat Partidul Ecologist “Alianţa Verde”, reprezentat de dl Ion Dediu, şi Partidul Social-Liberal din Republica Moldova, reprezentat de Valeriu Streleţ, cu statut de observator.

Apelul Participanţilor la Masa Rotundă cu Statut Permanent către Consiliul Europei Declaraţia participanţilor la Masa Rotundă cu Statut Permanent în legătură cu tendinţa partidului de guvernămînt de a ignora Rezoluţia APCE privind transformarea Companiei “Teleradio-Moldova” în structură publică independentă