Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei Republicii Moldova cu privire la noile încercări de lichidare a statului Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
AMNPPCDPR (astăzi PL) • PEMAVE (astăzi PVE) • PSLPŢCDM (astăzi PN) • PNR (astăzi NOI) / 25 februarie 2004

Recentele propuneri şi recomandări ale OSCE şi ale mediatorilor — Rusia şi Ucraina — privind reglementarea conflictului transnistrean, difuzate la 13 februarie 2004, sînt o consecinţă a politicii de lichidare a statului Republica Moldova, promovate de Partidul Comuniştilor, aflat la putere. Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei (CAIC) le apreciază ca pe o variantă a faimosului “Memorandum Kozak”, a cărui apariţie a fost cauzată de iniţiativa Preşedintelui R.Moldova. Cu toate că, în calitatea sa de şef al statului, s-a angajat să respecte Constituţia, Vladimir Voronin, în realitate, a încurajat şi continuă să încurajeze iniţiative politice care echivalează cu legalizarea dezmembrării teritoriale a ţării şi cu dezagregarea actualului regim constituţional, cu un atentat la Suveranitatea şi la Independenţa Republicii Moldova. Acest fapt destabilizează situaţia şi tensionează în permanenţă relaţiile interetnice în societatea noastră, ne înrăutăţeşte relaţiile cu ţările vecine şi, în consecinţă, periclitează procesul de integrare europeană a R.Moldova. CAIC cere insistent conducerii comuniste, dar şi mediatorilor internaţionali, să asigure o totală transparenţă a procesului de negocieri şi să facă publice toate documentele şi propunerile oficialităţilor referitoare la reglementarea transnistreană.

Documentul propus ignorează aspectele fundamentale ale diferendului transnistrean. Zona de est a R.Moldova este guvernată de un regim apărut în urma unei rebeliuni anticonstituţionale, ulterior criminalizîndu-se şi servind interesele unor grupări mafiote din mai multe ţări. Acest regim ilegal se menţine la putere speculînd interesele geopolitice ale Rusiei, care îşi menţine, în contradicţie cu angajamentele sale internaţionale, prezenţa militară pe teritoriul statului nostru.

Reuniunea de la Maastricht (2003) a statelor membre ale OSCE a arătat clar că, în timp ce SUA şi UE se pronunţă pentru respectarea Independenţei R.Moldova, Rusia declară făţiş că nu îşi va respecta angajamentele asumate la Summit-urile OSCE de la Istanbul (1999) şi de la Porto (2002) şi că nu intenţionează să-şi retragă armata şi arsenalul militar din R.Moldova.

După protestele de amploare, desfăşurate la sfîrşitul lunii noiembrie 2003, ca urmare a încercărilor de a impune statului nostru şi comunităţii internaţionale un plan de transformare a Republicii Moldova într-o anexă geopolitică a Rusiei şi de permanentizare a prezenţei militare a acestei ţări pe teritoriul nostru, reluarea conceptului de reglementare transnistreană prin federalizare rămîne o sfidare la adresa societăţii civile, care a propus un plan concret de depăşire a conflictului. CAIC îşi reafirmă, astfel, ataşamentul faţă de ideea inadmisibilităţii soluţionării problemei transnistrene prin federalizarea R.Moldova, precum şi faţă de formula reglementării transnistrene conformă normelor de drept internaţional. Planul, propus în repetate rînduri de forţele democratice, de întreaga societate civilă, prevede:

De asemenea, Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei îşi reiterează propunerea avansată participanţilor la reuniunea de la Maastricht: ca “OSCE — conform mandatului său democratic — să intre imediat în consultări cu reprezentanţii societăţii civile, referitor la aplicarea «strategiei celor 3 D» în Transnistria”. Solicităm Misiunii OSCE la Chişinău să se implice mai substanţial în asigurarea respectării drepturilor omului şi a legalităţii, în special în zona de est, necontrolată de autorităţile de la Chişinău, în eliberarea deţinuţilor politici Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşcu, precum şi să nu sprijine politica expansionistă a Federaţiei Ruse împotriva R.Moldova, politică ce pune în pericol pacea şi stabilitatea în ţara noastră şi în întreaga zonă.

Partidele politice şi organizaţiile nonguvernamentale, reunite în CAIC, se declară hotărîte să apere democraţia şi interesele naţionale ale statului. Nimeni nu are dreptul să sfideze societatea civilă, populaţia, cînd este vorba de viitorul ţării noastre, care trebuie să fie numai unul european.

Alianţa “Moldova Noastră”
Partidul Popular Creştin Democrat
Partidul Reformei
Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova
Partidul Social-Liberal
Partidul Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova
Partidul Naţional Român
Uniunea Scriitorilor din Moldova
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Cartelul Ţărănesc “Sfîntul Gheorghe”
Asociaţia obştească “Casa Libertăţii Moldova”
Asociaţia Primarilor şi Consilierilor Creştin Democraţi
Asociaţia Profesorilor de Istorie din Republica Moldova
Centrul Euro-Atlantic din Moldova
Comitetul de grevă al uniunilor de creaţie
Asociaţia obştească “Drepturile Omului şi Libertăţile Publice”
Asociaţia “Răsăritul Românesc”
Uniunea Teatrală Română
ONG “Hyde Park”
Asociaţia oştească “Juriştii pentru Drepturile Omului”
Declaraţia Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei Republicii Moldova Declaraţia privind crearea Uniunii politice obşteşti a cetăţenilor “Patria-Rodina”