Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Adresare a Primarului General al municipiului Chişinău către colaboratorii organelor de drept

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSLPEMAVE (astăzi PVE) / 15 noiembrie 2004
Stimaţi colaboratori ai organelor de drept!

Mă simt obligat să mă adresez din nou dumneavoastră în condiţii, când atacurile autorităţilor centrale asupra Chişinăului şi administraţiei publice locale din capitală au căpătat proporţii fără precedent. Ele au un pronunţat caracter ilegal şi forme deschise de îngrădire a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Scopurile regimului de guvernământ sunt evidente. Se urmăreşte subordonarea deplină a vieţii sociale din ţară, în preajma alegerilor parlamentare viitoare, intereselor unui singur partid, ale unui cerc restrâns de grupări politico-economice, apropiate conducerii de vârf a Republicii Moldova. Fenomenul este împins până la limita critică pentru viaţa, securitatea personală a cetăţeanului şi bazele democratice ale statului nostru. Puterea actuală amplifică utilizarea multilaterală a organelor de drept din ţară în aceste acţiuni, atribuindu-le rol de măciucă poliţienească.

O dovadă în plus pentru aceste concluzii este reţinerea ilegală a Secretarului Consiliului municipal Chişinău Vladimir Şarban, efectuată, în stilul comenzilor politice ale guvernării actuale. La sfârşitul săptămânii de muncă, în urma unor presiuni psihologice de lungă durată şi fără temei. Dl. Şarban a fost răpit din stradă şi dus cu forţa la una din instituţiile de drept. Deşi, aceeaşi instituţie îi expediase citaţie pentru depoziţii, la care urma să se prezinte abia peste câteva zile. Mai mult, a fost reţinut pentru presupuse încălcări la adoptarea unui document pe care nu l-a semnat şi nu a avut cum să-l semneze. Altfel decât comandă politică acest act violent şi ilegal la adresa persoanei nu poate fi calificat. Personalitate integră, cu demnitate, jurist calificat, Vladimir Şarban a anunţat în semn de protest greva foamei. El declară că reţinerea sa are “scopuri evidente de intimidare şi răfuială, inclusiv din considerente politice”, fiind “parte componentă din amplul scenariu de destabilizare a situaţiei în municipiul Chişinău”. Secretarul Consiliului municipal pune acest caz în contextul răfuielii cu echipa Primarului General Serafim Urechean, formată de-a lungul anilor şi eliminarea acestuia din viaţa socială. Este o comandă politică şi actuala guvernare va răspunde pentru ea. Dar constatăm cu regret că şi de data aceasta ilegalitatea este realizată prin intermediul colaboratorilor organelor de drept. Nu uitaţi: în toate vremurile, iniţiatorii fărădelegilor i-au înlăturat şi pe executorii comenzilor ilegale. Trierea permanentă a cadrelor pe criterii politice, în toate domeniile, dar în special în organele de drept, arată destul de clar direcţia de evoluţie a situaţiei.

Se ţinteşte cu bună ştiinţă în Primarul General şi administraţia municipiului Chişinău. Dar, de fapt, este atacată capitala în întregime, fiecare locuitor al ei. La ora actuală sunt acumulate mii şi zeci de mii de probleme ale chişinăuienilor, persoane fizice şi juridice, pe care administraţia locală este împiedicată să le rezolve prin arestări masive şi intimidări ale reprezentanţilor puterii executive locale, precum şi prin blocarea lucrărilor Consiliului municipal de către fracţiunea ce reprezintă Partidul de guvernământ. Asistate de arestări şi şantajări în masă ale funcţionarilor publici municipali, lucrurile se împing până la posibile revolte în masă, care pot avea consecinţe distrugătoare pentru întreaga societate.

Stimaţi colaboratori ai organelor de drept!

Nu sunt la prima adresare către dumneavoastră şi nu sunt unicul care vă îndeamnă să conştientizaţi pericolul îndeplinirii oarbe a comenzilor politice în detrimentul adevărului, justiţiei echitabile, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, principiilor şi valorilor democraţiei europene. Dar lucrurile au mers prea departe şi sunt obligat să vă chem din nou la respectarea legii şi populaţiei din municipiu şi din întreaga ţară. Mâine poate fi târziu pentru tânăra noastră democraţie, pentru soarta concetăţenilor noştri şi pentru dumneavoastră personal.

Serafim URECHEAN,
Primar General al municipiului Chişinău

Adresarea ne-a parvenit de la Serviciul de Presă al Primăriei.

Deoarece dl. Serafim Urechean este lider al Blocului Moldova Democrată, iar motivele invocate în textul ei au şi conotaţii politice, am considerat oportun preluarea acestea şi difuzarea de către Centrul de presă al BMD către întreaga mass media din Republica Moldova.

Centrul de presă al BMD
Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată” Blocul “Moldova Democrată” nu se va lăsa intimidat de agresivitatea puterii