Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie privind protejarea Republicii Moldova în faţa totalitarismului

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSLPEMAVE (astăzi PVE) / 22 decembrie 2004
Blocul “Moldova Democrată” îl condamnă pe liderul comunist Vladimir Voronin pentru transformarea instituţiilor de drept şi de justiţie ale statului în poliţie politică. BMD cheamă întreaga societate să se consolideze pentru a apăra Republica Moldova de revanşa totalitarismului. Grupările politico-mafiotice de la conducerea ţării compromit interesul naţional, calcă în picioare Constituţia şi legile ţării, utilizînd funcţiile de stat în interes personal şi de grup. Opoziţia politică, societatea civilă şi cetăţenii, în general, au o singură soluţie — să conteste legitimitatea acţiunilor puterii şi să acţioneze ferm pentru a apăra democraţia şi drepturile omului în Republica Moldova.

Dezvăluirile recente ale ofiţerului superior de anchetă penală, dl Grigore Gorea, demonstrează implicările politice ilegale în activitatea Procuraturii Generale, a Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, a puterii Judecătoreşti şi a altor structuri ale statului. Dl maior Grigorie Gorea, a evidenţiat lipsa oricăror temeiuri în dosarele deschise Liderului BMD, dlui Serafim Urechean, şi funcţionarilor Primăriei municipiului Chişinău. Refuzul său de a continua executarea comenzilor de fabricare a dosarelor este un act de suprem curaj, civic şi profesional.

Blocul “Moldova Democrată” cheamă angajaţii din structurile de stat la demnitate şi curaj, la denunţarea publică a comenzilor politice ale liderilor comunişti, la apărarea onoarei profesiei lor şi a dreptului de a o exercita liber, aşa cum se cere într-un stat de drept şi democratic. Soarta ţării depinde de curajul şi hotărîrea fiecăruia dintre noi de a scoate în vileag fărădelegile Puterii.

BMD consideră declaraţiile făcute de Grigorie Gorea drept un eveniment, ce trebuie să determine luarea unor atitudini tranşante din partea clasei politice moldoveneşti, dar şi a organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, a misiunilor diplomatice străine şi a forurilor europene. Destinul democraţiei în Republica Moldova are nevoie de sprijinul democraţiilor consacrate.

Avînd în vedere gravitatea implicărilor politice directe în fabricarea acuzaţiilor şi în arestarea oamenilor nevinovaţi, precum şi acţiunile complexe ale puterii de denigrare, intimidare şi persecutare a opoziţiei în întreaga ţară, BMD consideră necesar: Să fie iniţiată urgent o anchetă independentă pentru elucidarea cazului Gorea. Să fie suspendaţi din funcţie Prim-viceprocurorul general, dl Gurbulea, Procurorul de urmărire penală, dl Tumrul, şeful Departamentului urmărire penală al CCCEC, dl Chitoroagă şi adjunctul său, dl Bătrîncea, şeful Judecătoriei Buiucani, dl Bejenari, Preşedintele Curţii de Apel, dl Doagă, toţi cei bănuiţi de executarea comenzilor ilegale. Să fie făcută o interpelare parlamentară privind legalitatea investigării şi aplicării măsurilor preventive de arest în cazurile invocate de dl Gorea, dar şi în alte cazuri. Să fie solicitat Preşedintele V. Voronin pentru a da explicaţiile de rigoare în Parlament şi la Curtea Constituţională, exminîndu-se posibilitatea de iniţiere a demiterii actualului şef al statului.

Intervenim pe lîngă organele şi instituţiile, care au responsabilităţi corespunzătoare, să ofere garanţii de securitate dlui maior Grigorie Gorea şi familiei dumnealui, pentru a exclude riscul răfuielilor din partea autorilor şi executorilor de dispoziţii ilegale. Blocul “Moldova Democrată” solicită ofiţerilor şi funcţionarilor de stat, foşti şi actuali, să facă publice informaţiile şi documente relevante despre dimensiunile corupţiei la vîrful administraţiei de stat şi despre implicarea ilegală a acesteia în persecutarea opoziţiei politice din întreaga ţară.

Consiliul Coordonator Naţional al BMD
Declaraţia participanţilor la mitingul de lansare a BMD Declaraţie comună a conducătorilor Partidului socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” şi Mişcării social-politice republicane “Ravnopravie”