Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Acţiunea Socială cere conducerii ţării organizarea referendumului de aderare la Uniunea Vamală

|versiune pentru tipar||
PCRM / 12 septembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Reprezentanţii “Acţiunii Sociale” au protestat, miercuri, 12 septembrie, în faţa Reşedinţei de Stat, împotriva refuzului Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de a demara procedura de organizare a referendumului naţional de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală.

Participanţii la acţiune au subliniat că Uniunea Europeană este un scop, care nu va fi atins de Moldova în următorii zece ani, pe când Uniunea Vamală, care este o organizaţie în dezvoltare dinamică, este accesibilă pentru Moldova în cel mult un an.

În context, participanţii la acţiune au amintit conducerii ţării că, potrivit sondajelor de opinie, majoritatea populaţiei pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. “Noi vrem ca această guvernare să respecte doleanţele populaţiei şi să petreacă acest referendum. Poporul este puterea supremă şi doar el poate decide ce este mai bine pentru ţară”, a declarat Alexandr Isaev, membru PCRM.

Participanţii la acţiune au scandat “Referendum”, “Libertate” şi “Uniunea Vamală”.

Preşedintele ţării, Nicolae Timofti a respins solicitarea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală pe motiv că aceasta contravine vectorului european al Moldovei. “Codul Electoral stabileşte că nu pot fi supuse referendumului probleme, care se exclude reciproc. Tema propusă pentru referendum şi anume aderarea la tratatele de constituire a comunităţii eurasiatice contravine vectorului european al Republicii Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu.

Datele sondajelor de opinie arată că numărul susţinătorilor aderării Moldovei la Uniunea Vamală este în creştere. Datele Barometrului de Opinie Publică din luna noiembrie 2011 arată că pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală ar fi votat 45,6 la sută din respondenţi. Acelaşi sondaj, efectuat în luna aprilie curent, demonstrează că numărul susţinătorilor aderării Moldovei la Uniunea Vamală a crescut până la 57 la sută.

Pe data de 10 septembrie curent, fracţiunea Partidului Comuniştilor, a înregistrat la Parlament un proiect de hotărâre prin care se cere convocarea extraordinară a şedinţeia Legislativului pe data de 13 septembrie cu un singur punct din agendă: organizarea şi stabilirea datei desfăşurării Referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică Vamală şi Economică.

Sursa: www.pcrm.md

Luarea de cuvînt a Preşedintelui PCRM Vladimir VORONIN în cadrul brifingului din 10 septembrie 2012 Acţiunea Socială cere Parlamentului să respecte deciziile poporului