Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM V.N. Voronin în cadrul deschiderii sesiunii Parlamentului, 27 septembrie 2012

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 septembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimate Parlament,

Astăzi este o zi importantă. Astăzi majoritatea de guvernare trebuie să demonstreze în mod deschis, întergii ţări atitudea sa adevărată faţă de dreptul poporului Republicii Moldova la propria opinie, dreptul la o alegere democratică independentă. Astăzi, fracţiunile Alianţei pentru integrare europeană susţin principalul examen al democraţiei.

Precum este cunoscut, Partidul Comuniştilor a înaintat în Parlament proiectul de lege cu privire la desfăşurarea referendumului republican legislativ pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belorusia-Kazahstan. Şi am făcut aceasta inclusiv bazîndu-ne pe solicitarea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului, care a colectat peste 230 mii de semnături ale cetăţenilor. Reamintesc, de la bun început, noi am înaintat această iniţiativă ca o iniţiativă anticriză, capabilă în cea mai scurtă perioadă, chiar şi la anul viitor, să schimbe principial spre bine situaţia secial-economică a ţării noastre şi a cetăţenilor. Reducerea de peste două ori a preţului la gaz şi resurse energetice, comerţul fără taxe în cadrul unei pieţe gigantice, protecţia sigură a cetăţenilor noştri şi a migranţilor de muncă în Rusia, crearea rapidă a condiţiilor pentru dezvoltarea industrială şi majorării locurilor de muncă, crearea precondiţiilor fundamentale noi pentru soluţionarea problemei transnistrene. Toate aceste argumente şi multe altele au fost propuse în momentul înaintării acestei iniţiative şi rămînt statornice pînă în ziua de azi. Ca răspuns la aceste argumente, voi, cei din Alianţă nu aţi putut aduce nici un contra argument. Cu excepţia unei singure deducţii demagogice — chipurile, Alianţa nu intenţionează să trădeze idealurile europene în schimbul gazului ieftin.

Toţi voi din Alianţă, care care vă numiţi liberali şi democraţi, cu toţii v-aţi prefăcut că nu înţelegeţi poziţia noastră. Pe noi însă nu ne interesează opinia voastră personală faţă de Uniunea vamală! Referendumul trebuie organizat pentru a auzi vocea poporului. Noi — comuniştii, opoziţia parlamentară — nu cerem nimic pentru noi. Noi solicităm doar ca, în baza Constituţiei, în sfîrşit poporul să-şi spună cuvîntul. Cum va decide poporul — aşa să fie! Dacă oamenii nu vor susţine aderarea la Uniunea Vamală, Alianţa va avea dreptate. Dacă va susţine, Alianţa va intra în istorie ca un Parlament care a găsit forţe şi demnitate să depăşească criza, adresîndu-se către popor după o decizie salvatoare. În aceasta şi constă problema! Aceasta este alegerea! Sau respectarea idealurilor şi libertăţilor europene şi atunci anunţarea referendumului, sau eurodemagogie şi un Osvenţin economic în care trăieşte deja de trei ani Moldova.

Şi încă cîteva cuvinte referitor la idealurile europene şi devotamentul faţă de acestea. Viitorul european a fost trădat de actualii guvernanţi în pogromurile şi incendiile din 7 aprilie 2009, atunci, cînd Voi aţi organizat, iar mai aoi ati sfinţit acest vandalism ca Zi a Libertăţii. Supremaţia legii şi a democraţiei au fost trădate de voi şi atunci, cînd aţi partajat funcţiile în conformitate cu algoritmul partinic, atunci cînd aţi modificat Codul Electoral în ajunul alegerilor, cînd voi, călcînd pe Constituţie, aţi efectuat un atac raider asupra Republicii Molodva şi aţi uzurpat puterea în stat întunericul zilei de 16 martie 2012. Dacă din viitorul vostru european face parte lichidarea canalului NIT cu un auditoriu numeros, dacă din acest viitor face parte eroizarea criminalilor nazişti şi organizarea marşurilor unioniste, aceasta este viitorul vostru personal. NU chinuiţi poporul. Nu vă bateţi joc de ţară! Dacă viitorul european pentru voi este constituit din decizii fasciste despre interzicerea simbolurilor sovietice, profanarea memorialurilor în cinstea eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dacă acest viitor se limitează la inaugurarea unor străzi din Chişinău în numele lui Antonescu, dacă viitorul european se rezumă la lichidarea a sute de şcoli, spitale şi revenirea bandiţilor la putere, vă sugerez să căutaţi pentru o astfel de integrare europeană o altă ţară. Moldova nu mai vrea să fie o astfel de ţară! Şi nici nu va fi!

Şi nu trebuie să apelaţi la laudele pe care vi le aduc funcţionarii europeni. Aceşti funcţionari ar face bine să vorbească şi cu poporul moldovenesc pentru a afla — de ce în ultimii trei ani numărul susţinătorilor ideii europene s-a micşorat de trei ori, iar a adepţilor ideii Uniunii Vamale deja astăzi a atins cota de 60%. Pentru aşi menţine propria autoritate şi autoritatea a însăşi Uniunii Europene în ochii societăţii moldoveneşti, de la funcţionarii europeni se cere o nimica toată — să protejeze principial libertăţile democratice în Moldova, să nu promoveze nişte jocuri geopolitice de pe timpurile lui McCarty şi a războiului rece.

A venit timpul să alegem! Domni din Alianţă, oferiţi cuvîntul poporului! Întorceţii dreptul lui la suveranietate! Lăsaţi poporul să decidă cum să trăiască, cum să se dezvolte, cum să-şi protejeze familiile şi casele!

Astăzi vă propunem încă o dată, cele mai prielnice condiţii pentru o astfel de decizie crucială. Credeţi-ne că următoarele condiţii vor fi tot mai dure cu fiecare dată. Pentru că vor fi puse fără intermedierea opoziţiei parlamentare. Şi în final: indiferent cum veţi vota astăzi, chestiunea cu privire la referendumul legislativ republican va fi propusă de noi repetat în plenul Parlamentului permanent. Pînă nu va fi acceptată. Şi nimeni nu vă va garanta că dumneavoastră, Alianţa aveţi suficient timp pentru a sta pe gînduri! Gîndiţi-vă! Timpul a început să curgă!

Sursa: www.pcrm.md

Acţiunea Socială: Televiziunea publică “Moldova 1” slujeşte escrocii, care conduc astăzi ţara Declaraţia PCRM: Doar rezistenţa naţională va recupera suveranitatea poporului