Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Organizaţia de Femei a PDM pledează pentru majorarea numărului femeilor promovate în politică

|versiune pentru tipar||
PDM / 19 martie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Cca 200 de reprezentante ai Organizaţiei Municipale de Femei a Partidului Democrat din Moldova s-au reunit, sâmbătă, 17 martie, într-o şedinţă lărgită pentru a discuta despre rolul şi implicarea femeilor în procesul decizional, precum şi despre căile de promovare a femeilor în viaţa politică. Forumul s-a desfăşurat cu genericul “Femeia — Pilonul Democraţiei”.

Participantele la reuniune s-au pronunţat pentru o mai mare implicare a femeilor în politică, inclusiv prin creşterea semnificativă a numărului femeilor politicieni în structurile PDM, dar şi cele de conducere a statului.

Preşedintele OF PDM, Valentina Buliga, vicepreşedintele PDM, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că pregătirea unei noi generaţii de femei-politicieni în PDM este printre obiectivele prioritare ale Organizaţiei de Femei. Ea a subliniat că acest obiectiv este sprijinit şi de conducerea partidului.

Vicepreşedintele PDM a remarcat că, în PDM sunt înregistrate progrese semnificative în acest domeniu. Astfel, în anul 2011, circa 12% din primarii democraţi sunt femei, iar la nivel de consilieri săteşti şi orăşeneşti acest indicator este de 28%. Totodată, din trei femei preşedinte a raionului, două sunt de la PDM, iar din şapte vicepreşedinte de raion, patru sunt democrate.

“Un alt obiectiv major al Organizaţiei de Femei a PDM este să creştem gradul de pregătire a femeilor pentru lupta politică. De aceea vom continua să organizăm în fiecare organizaţie raională traininguri destinate femeilor. Mai mult, vom pune în practică, în teritorii, programe de încurajare a participării active a femeilor în viaţa comunităţii”, a afirmat Valentina Buliga.

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a apreciat dinamismul şi calitatea activităţii Organizaţiei de Femei a PDM, subliniind că promovarea acţiunilor care ar duce la crearea condiţiilor necesare, de natură să ofere femeilor şi bărbaţilor oportunităţi egale, rămâne un obiectiv major pentru PDM.

“Vreau să asigur că am susţinut şi voi susţine în continuare iniţiativele Organizaţiei de Femei în promovarea soluţiilor eficiente pentru problemele abordate”, a conchis Dumitru Diacov.

La întrunire a fost prezentă şefa Entităţii ONU pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor UN Women, Ulziisuren Jamsran. Potrivit ei, femeile din Moldova trebuie să fie mai insistente în obţinerea drepturilor pentru că mult prea târziu au obţinut dreptul de participa în viaţa politică. În Moldova, femeile au obţinut dreptul de a vota în 1978, dar au fost înregistrate progrese semnificative în această perioadă, a remarcat Ulziisuren Jamsran.

Sursa: www.pdm.md

Astăzi, la Comrat a fost constituită Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat din Moldova Chişinăul devine mai curat cu ajutorul Partidului Democrat