Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Bustul lui Eminescu, inaugurat în satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă

|versiune pentru tipar||
PL / 29 august 2012
Partidul Liberal

În satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă a fost dezvelit bustul poetului naţional Mihai Eminescu. Evenimentul s-a produs ieri, în ziua când creştinii sărbătoresc Sfânta Maria Mare, dar şi în prejma sărbătorilor naţionale Ziua Independenţei şi Sărbătoarea “Limba noastră cea română”.

La solicitarea primarului liberal din satul Feşteliţa Nicolae Tudoreanu, bustul lui Eminescu a fost făcut cadou locuitorilor satului de către Asociaţia ASTRA din România. Primăria locală şi-a asumat toate cheltuielile aferente pentru instalarea acestui bust.

Chipul în bronz al poetului nepereche a fost inaugurat în faţa primăriei din localitate, în prezenţa unei audienţe numeroase. La eveniment au participat deputatul şi scriitorul Ion Hadârcă, prim-vicepreşedintele PL, Veaceslav Bulat, originar din satul Feşteliţa, consilierul primarului Dorin Chirtoacă, consilierul raional Valeriu Beril, Anatol Cârnu, Preşedintele Filialei Teritoriale PL din raionul Ştefan Vodă, conducerea raionului Ştefan Vodă, primari din raioanele Floreşti şi Ştefan Vodă, precum şi o delegaţie a Asociaţiei ASTRA din România.

Participanţii la eveniment s-au referit la importanţa inaugurării unui bust în amintirea geniului literaturii române Mihai Eminescu, precum şi la actualitatea operei sale. Scriitorul Ion Hadârcă, care este deţinătorul Premiului “Mihai Eminescu” al Academiei Române şi Preşedinte al cenaclului literar în numele poetului Mihai Eminescu la Biblioteca “Onisifor Ghibu” din capitală, a vorbit în discursul rostit despre “geniul tutelar al limbii române”, dar şi despre spiritul de rezistenţă învăţat de la Eminescu.

Consilierul raional liberal Valeriu Beril s-a referit la valorile românismului promovate de Eminescu prin opera sa, iar Anatol Cârnu a menţionat că este o mândrie instalarea acestui bust al lui Eminescu. “Ne-am dori ca fiecare localitate să aibă câte un bust al lui Eminescu, deoarece este cel mai mare poet al spaţiului românesc. Ne mândrim cu faptul că anul trecut am instalat un bust al lui Eminescu şi în oraşul Ştefan Vodă. Francezii au peste 70 000 de busturi ale Jeannei d’Arc, oare noi nu am putea să instalăm cât mai multe busturi ale lui Eminescu?”, a precizat Anatol Cârnu.

Ulterior, preotul din localitate a sfinţit bustul lui Eminescu, care a fost acoperit de flori de către participanţii la eveniment. Sărbătoarea a culminat cu un spectacol literar-artistic şi muzical susţinut de elevii din localitate.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Stadion modern în comuna Izvoare, raionul Floreşti Să trăiţi, să-nfloriţi, LIMBA ROMÂNĂ s-o vorbiţi!