Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Congresul al II-lea al Frontului Popular din Moldova

|versiune pentru tipar||
FPM (astăzi PPCD) / 1 iulie 1990
Partidul Popular Creştin Democrat

În zilele de 30 iunie — 1 iulie 1990, în sala Palatul “Octombrie” din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul al II-lea al Frontului Popular din Moldova.

Congresul a adoptat documentele ce abordează probleme stringente ale societăţii şi importante pentru evoluţia ulterioară a statului suveran Republica Moldova: Cu privire la raportul dintre FPM şi puterea de stat, Cu privire la denumirea republicii, Cu privire la abolirea cultului personalităţii lui Lenin, Cu privire la statutul armatei sovietice pe teritoriul Republicii Moldova, Cu privire la situaţia ecologică din Republica Moldova, Cu privire la schimbarea denumirii Pieţei Victoriei.

Congresul a adoptat de asemenea rezoluţiile istorice “Cu privire la repunerea în drepturi a etnonimului popor pomân şi a glotonimului limba română” şi “Cu privire la Biserica naţională”, care exrpimă voinţa românilor basarabeni de restabilire a conştiinţei naţionale şi a unităţii poporului român, marcând astfel poziţia noastră univocă în problema naţională.

Decolonizarea şi decomunizarea teritoriilor înstrăinate au fost şi rămân obiectivul fundamental al Frontului Popular. Congresul a cerut abolirea cultului lui Ulianov (Lenin), retragerea armatei sovietice de ocupaţie şi refacerea unităţii Bisericii Neamului.

Binecunoscutul punct 3.2 din Statutul Frontului Popular a declanşat ieşirea masivă din rândurile Partidului Comunist a cetăţenilor Republicii Moldova. Chiar în sala Congresului foştii membri de partid îşi nimiceau public carnetele roşii, lepădându-se de Satana.

Congresul a adoptat Hotărârea privind convocarea Marii Adunări Naţionale.

Documentul final al Marii Adunări Naţionale Rezoluţia Congresului al II-lea al FPM cu privire la raportul dintre FPM şi puterea de stat