Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Consecinţele grave ale semnării Memorandumului dintre Guvernul Filat şi FMI

|versiune pentru tipar||
PSRM / 13 iunie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă au fost prezentate publicului planurile guvernării AIE de “hărţuire economică a societăţii moldoveneşti”. Socialiştii au intrat în posesia unui proiect de memorandum, parafat de către Guvernul Filat, în care guvernul îşi asumă faţă de FMI angajamente cu consecinţe grave în plan economic şi social.

Documentul în cauză a fost semnat în cadrul vizitei de evaluare a oficialilor de la FMI din luna mai 2012. În preambulul proiectului de memorandum cu FMI, prim-ministrul Filat este nevoit să confirme problemele serioase ale economiei moldoveneşti, inclusiv să recunoască politica economică deficitară a Primăriei Chişinău.

La modul concret, Guvernul Filat declară că la sfîrşitul anului se aşteaptă un deficit important de venituri, care va trebui să fie compensat prin fortificarea acţiunilor “de colectare” a veniturilor, şi reducere drastică a cheltuielilor bugetare în mărime totală de 1,4 miliarde(!) lei. Colectarea veniturilor se va face pe calea unui pressing fiscal enorm asupra mediului de afaceri în special şi asupra contribuabililor în general. În plus, vor fi intensificate controalele şi inspecţiile pe teritoriul ţării pentru monitorizarea destinaţiei finale a produselor importate, monitorizarea “mai bună” a importurilor, producţiei şi exporturilor.

Din ianuarie 2013, cota TVA pentru agricultori va fi majorată de la 8% la 20%. Iar scutirile şi înlesnirile la TVA vor fi anulate din 1 ianuarie 2013. Iar majorarea TVA la gazul natural cu cca 33 % va duce inevitabil la majoaraea tarifelor pentru consumatorii finali.

Cel mai grav e că se preconizează reducerea cheltuielilor bugetare, pe seama cetăţenilor.

Astfel, s-a decis amînarea pînă în 2015 a majorărilor salariale pentru angajaţii din sectorul bugetar (funcţionari publici, învăţători, colaboratori ai organelor de forţă). Se va reforma sistemul de pensii prin majorarea vîrstei de pensionare.

Se preconizează consolidarea (comasarea) unor autorităţi publice locale, ceea ce în traducere din “limbajul oficial” înseamnă lichidarea unor primării, după modelul lichidării şcolilor din sate.

Raţionalizarea costurilor ce ţin de sectorul învăţămîntului (închiderea şcolilor) şi plafonarea (limitarea) fondurilor salariale pentru instituţiile bugetare sunt alte preconizări.

În final, socialiştii au formulat următoarele concluzii:

Sursa: dodon.md

Igor Dodon se întîlneşte cu activul PSRM din nordul ţării Socialiştii dezaprobă metodele de înjosire a elevilor, utilizate de ministerul lui Şleahtiţkii la susţinerea bacalaureatului