Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au organizat, la Bălţi, acţiunea “Iubesc Moldova”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 7 august 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

În ziua de 5 august, la Bălţi, aripa tînără a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” a organizat mai multe acţiuni. Anume în această zi străzile oraşului au adunat practic, reprezentanţi ai tuturor partidelor şi asociaţiilor obşteşti de stînga, care şi-au manifestat atitudinea faţă de marşul unioniştilor, care urma să aibă loc în străzile oraşului.

Principalul obiectiv al tinerilor socialişti a fost propagarea patriotismului în rîndul cetăţenilor, folosind, în acest sens, mesajele campaniei naţionale “Iubesc Moldova”, iniţiate de liderul acestora, Igor Dodon, acum un an. Aceste obiective au fost realizate cu succes.

Aproximativ o sută cincizeci de activişti ai Gărzii Tinere şi ai Partidului Socialiştilor din Chişinău, Bălţi şi din sudul republicii, alături de cîteva organizaţii de tineret — “ILERI” din Găgăuzia, Federaţia de Lupte “Voievod”, precum şi Asociaţia Tineretului Ucrainean din Moldova, au trecut prin centrul oraşului, distribuind mii de steguleţe “Iubesc Moldova”, scandînd “Moldova, Moldoveni, Moldovenesc” şi alte lozinci patriotice.

După aceasta, grupul s-a oprit alături de alte forţe patriotice şi sute de bălţeni simpli, care au ieşit, în acea zi, pentru a-şi exprima poziţia civică împotriva fenomenului unionismului, care au barat calea activiştilor români şi adepţilor unirii cu România. Distribuirea steguleţelor cu simbolica “Iubesc Moldova” a continuat, ele fiind acceptate de toţi, inclusiv de reprezentanţii altor partide.

Este de remarcat faptul că nici la unul dintre mitingurile partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale de stînga, care se autoidentifică drept pro-patriotice, cu excepţia socialiştilor, nu a fost observat nici un drapel de stat al Moldovei.

În timpul menţionat, datorită stării de spirit a bălţenilor, unioniştii nu au îndrăznit să mărşăluiască pe strada principală. Ei au decis să-şi schimbe itinerarul pe străzi adiacente, dar bălţenii le blocau o stradă după alta. Reprezentanţii cîtorva partide dispuse spre acţiuni radicale au încercat să provoace încăierări, aruncînd în “oaspeţii” români ouă, tomate şi chiar pietre. De cîteva ori situaţia era cît pe ce să scape de sub control. Totuşi, merită să fie menţionate în mod aparte acţiunile bine organizate ale poliţiei, care nu a admis vărsări de sînge, care puteau să se producă în orice moment. În final, participanţii marşului eşuat al unioniştilor au fost evacuaţi de urgenţă din oraş, în autobuze.

La aceste acţiuni agresive reprezentanţii Partidului Socialiştilor nu au participat. Totuşi, socialiştii îşi exprimă recunoştinţa şi susţinerea locuitorilor capitalei nordice, care, prin poziţia lor civică şi stoicismul manifestat, au oferit un exemplu altor oraşe şi, în primul rînd, Chişinăului. A fost un exemplu de bărbăţie şi devotament ţării natale, idealurilor patriotice şi de împotrivire ideologiei destructive a unionismului.

Coloana Partidului Socialiştilor şi adepţii care i s-au alăturat au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi au organizat un scurt miting improvizat. De asemenea, tinerii socialişti au adus omagiu şi au depus flori la piedestalul tancului — monumentului-simbol al victoriei asupra fascismului în cel de-al II-lea Război Mondial.

Cea mai bună şi mai sinceră apreciere participării tinerilor socialişti la evenimentele din 5 august, de la Bălţi, a fost dată de locuitorii simpli ai oraşului, care au aplaudat coloana Tinerilor Gardişti, aceasta semnificînd corectitudinea şi importanţa lozincilor campaniei naţionale “Iubesc Moldova”.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon cheamă la colaborare Partidul Comuniştilor Garda Tînără a însuşit politica profesională, vizitînd Crimeea